I Frende jobber vi hele tiden for et mindre klimaavtrykk, sammen med våre leverandører og kunder.
For oss er det et mål at oppgjørsprosessene våre skal være bærekraftige. Det er her vi har de største indirekte utslippene og dermed mulighet til å påvirke mest. Som forsikringsselskap motiverer vi kunder, leverandører og andre samarbeidspartnere til bærekraftige valg ved skadeoppgjør, både innen reparasjoner og skadebegrensning.
Dette er grønnere oppgjør i Frende:
- Avfallshåndtering hos våre partnere
- Mindre transport
- Reparasjon fremfor nytt
- Automatiserte skadeoppgjør og digital takst
1. Avfallshåndtering hos våre partnere
På skadestedene våre sorterer vi avfall og det er ikke uvanlig med fire til fem forskjellige søppelspann. Dette fører til vesentlig mindre avfall på skadestedene.
2. Mindre transport
Vi jobber sammen med leverandørene våre for å finne løsninger som begrenser tiden vi bruker på reise i forbindelse med skadeoppgjørene. Gjennom samkjøring av bestillingene fra firmaene som reparerer og gjenoppbygger for oss og kundene våre, sparer vi antall reiser og reduserer klimaavtrykk.
Les mer om vår samarbeidspartner Optimera og deres satsning på byggeplasslogistikk.
3. Reparasjon fremfor nytt
- Mer bruk av brukte deler når vi reparerer biler:
Hvis fronten på en bil er ødelagt, er det ikke noe i veien for at den bakre støtfangeren kan brukes om igjen. Den er jo så god som ny. En likeverdig del, kaller vi det. Å gjenbruke deler er langt mer bærekraftig enn å produsere nye. I våre saksbehandlersystemer er det mulig å søke opp brukte bildeler på lik linje med nye, og vi forsøker alltid å reparere med brukte deler hvis vi kan. Les mer om hvordan Frende tar i bruk brukte bildeler i skadeoppgjøret. - Kondemnerte biler og båter:
Dersom biler eller båter er så totalskadet at det ikke er mulig å reparere, så søker vi alltid den mest bærekraftige løsning, selv om dette fører til ekstra utgifter for oss. Det kan for eksempel være at vi velger å destruere båter som ikke kan settes tilbake i forskriftsmessig stan, av miljøhensyn. - Reparere mer – bygning og innbo:
Vi forsøker alltid å reparere fremfor å erstatte med nytt der det er mulig for skader på innbo og bygg. Dette gjør vi i tett samarbeid med våre partnere. - Reparasjon av mobiler:
Det å produsere en smarttelefon lager et avtrykk på 110 kg CO2, og det produseres nesten 1,5 milliarder mobiltelefoner på verdensbasis per år. I Norge alene selges det 1 300 000 mobiltelefoner årlig, og skader på mobiltelefoner er blant de vanligste skader som meldes til oss i Frende. Vi forsøker derfor alltid først å reparere skadde telefoner fremfor å erstatte med en helt ny. Dersom det ikke er mulig, tilbyr vi kundene å bytte den skadde eller tapte telefonen med en ny, brukt telefon. Dette kaller vi et sirkulært skadeoppgjør, gjennom at skadde mobiltelefoner blir reparert og en del av kretsløpet igjen. Du kan lese mer om hvordan vi fikser knuste mobiler her.
4. Automatiserte skadeoppgjør og digital takst
En rekke prosesser i skadeoppgjørene våre er automatisert. Gjennom digitale løsninger for å både melde og følge skadesak, sparer vi milljøet og kan levere raskere skadeoppgjør til kundene våre.
Vi har økt bruken av digital takst, dvs at kundene våre filmer og dokumenterer skadene selv i dialog med Frende eller en representant fra oss. Videoløsning kan også benyttes mellom aktørene på et skadested. Vi bruker også fjernlogging med sensor. Alt dette reduserer behovet for å sende takstmenn og andre aktører vi benytter, fysisk ut til skadested. Digital takst gir oss reduksjon i CO2 utslipp og raskere skadeoppgjør, og er en fordel for både miljøet, kunder og Frende. Du kan lese mer om hvordan videotaksering er bærekraftig her.