Frende.no støtter ikke lenger Internet Explorer 11. Vi anbefaler at du bruker en sikker og moderne nettleser som Chrome, Edge, Safari eller Firefox.
Dette er bærekraftsmålene i Frende
Arbeidet med bærekraft er vidtomspennende. I Frende har vi strukturert arbeidet med utgangspunkt en egen bærekraftssirkel som viser hva vi kan gjøre internt, ut mot kunder og i forretningsprosessene våre, mot eier- og samfunnsinteressene våre.
Frende skal være transparente, ha en lærende tilnærming, tydelige målsettinger og fortelle om hvordan vi skal nå målene.
Gjennom kartlegging og analyser er det klart at Frende har begrenset med utslipp i egen drift, mest i investeringsvalgporteføljen og i oppgjørsprosessene. Vi kan påvirke mest innen investering og i skadehåndtering for motor og bygg.
Konkrete målsetninger og hvordan vi jobber med dem
Vi i Frende - ansatte
Bærekraftsarbeidet skal øke stoltheten internt og underbygge Frende som attraktiv arbeidsplass
1. Øke kvinneandelen til 50 prosent i ledende stillinger i løpet av 2025
Status i dag: Kvinneandelen i personalledergruppen (PLG) har økt fra 40 prosent i 2021 til 45 prosent per 31.12.23.
Konsernledergruppen (KL) er samme dato 37.5 prosent mot 33 prosent i 2022.
Slik jobber vi mot målet Fokus på internrekruttering. To personer av ulikt kjønn skal gjennomføre intervjuer. Stillingsannonsene underbygger arbeidet med likestilling og som appellerer til kvinner. Årlig foredrag om ubevisst diskriminering mm.
2. Forhindre lønnsdiskriminering og overvåke og rapportere jevnlig på lønnsforskjell mellom kvinner og menn
Status i dag:
HR har kvartalsvis gjennomgang nøkkeltall i konsernledergruppen og jevnlig i styret. Kvinneandelen var 49 prosent av konsernets fast ansatte i 2023. Lønnskartlegging i 2022 viste at kvinner tjente 84 prosent av menns lønn. Det er jobbet systematisk med forskjellen. I 2023 tjente kvinner 85 prosent av menns lønn.
Slik jobber vi mot målet
Frende tilstreber lik lønn for arbeid av lik verdi, og arbeider blant annet med å påse at personalledere har bevissthet om likelønn ved lønnsvurderinger og nyansettelser. Lønn i Frende skal gjenspeile stillingsinnhold, kvalifikasjoner og kompetanse, uavhengig av kjønn og andre diskriminerende forhold.
Ansettelsesutvalget i Frende har nødvendig kompetanse til å utfordre innstillinger på lønn.
3. Legge til rette for et inkluderende arbeidsmiljø. Rekruttere, utvikle og beholde mangfold i organisasjonen.
Status i dag:
Vi har definert mangfoldbegrepet for å øke bevisstheten.
Slik jobber vi mot målet:
Store forbedringer i rekrutteringsprosessene i 2023 for å synliggjøre ønsket om mangfold. Foredrag og refleksjon i lederforum om ubevisst diskriminering i rekrutteringsprosessen og i arbeidshverdagen.
Vi har universelt utformede lokaler, tilrettelagt for fleksibel arbeidstid, mulighet for hjemmekontor mm
4. Vi skal ha null ufrivillig deltid.
Status i dag:
Status er null prosent ufrivillig deltid per 31.12.2023. En prosent deltid for menn og fem prosent for kvinner er eget ønsket deltid som følge av familie- eller livssituasjon, eller studier.
Slik jobber vi mot målet:
Vi har universelt utformede lokaler, tilrettelagt for fleksibel arbeidstid, mulighet for hjemmekontor mm.
5. Vi skal ha sykefravær under 4%.
Status per i dag:
I 2022 hadde vi 5,5% sykefravær og 5,6% i 2023. Av dette utgjør 3,4% langtidsfravær. Det totale sykefraværet er fordelt med 4,7% på menn og 6,6% for kvinner. Det er ikke registrert skader eller ulykker i Frende.
Slik jobber vi mot målet:
Frende har gode verktøy for oppfølging av sykmeldte ansatte og et høyt fokus på å holde sykefraværet lavt. Vi jobber kontinuerlig med å støtte personallederne og har jevnlig tema om dette på Frendes ledersamlinger.
Frende har historisk hatt et stabilt lavt sykefravær, noe som kan være en indikator på en sunn og fleksible personalpolitikk. Vi ser imidlertid at økningen i sykefraværsprosenten som skjedde fra 2021, fortsatte i 2022 og nå videre i 2023. Vi har kvartalsvis rapportering til konsernledelsen på status. Har fleksibel arbeidstid, mulighet for hjemmekontor og trening i arbeidstiden, sosiale samlingsstund hver fredag. Effektiv systemstøtter for oppfølging av sykemeldte.
6. Vi skal ha høy trivsel og fornøyde medarbeidere i Frende
Status per i dag:
I oktober gjennomførte vi medarbeiderundersøkelse med svarprosent på hele 97,5% (94,1% i 2021). Undersøkelsen viser at 84% er fornøyde eller svært fornøyde med å være ansatt i Frende. Det var tilsvarende resultat i 2021.
Undersøkelsen viser at det er fremgang på 0,2 poeng fra 2021 på spørsmålet: «Alt, i alt, hvor fornøyd er du med din nærmeste leder».
Slik jobber vi mot målet:
Vi jobber kontinuerlig for å opprettholde og forbedre dette.
Frende arbeider aktivt sammen med de tillitsvalgte og med verneombud, for at ansatte skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, blant annet gjennom månedlige møter.
Siden forrige undersøkelse har vi iverksatt en rekke tiltak basert på resultatet som blant annet har resultert i flere satsningsområder som: «Frende som attraktiv arbeidsplass» som et at de viktigste områdene innen lederutvikling, leder-medarbeiderrelasjonen og kompetanseutvikling.
Vi skal omsette bærekraft til å være en naturlig del av kompetanseområdet og utviklingsarbeidet i Frende.
1. Frendes medarbeidere skal ha god basiskunnskap om bærekraft og spisset kunnskap innen eget arbeidsområde for å forstå muligheter og risiko
Status per i dag:
Medarbeidere i Frende har basiskunnskap om bærekraft og vi ønsker å øke kunnskapen for å kunne gi råd og «dulte» kunder og leverandører i bærekraftig retning.
Utarbeide opplæringsplan innen Q1 2024
Slik jobber vi mot målet:
Tverrfaglig gruppe jobber med å utarbeide opplæringsplan og innhente inspirasjon fra eksterne interessenter.
Fortsette å måle utvikling gjennom medarbeiderundersøkelser.
Vi i Frende - egen drift
Selv om Frendes egne klimautslipp er begrenset, sammenlignet med resten av verdikjeden, er det viktig for oss å jobbe systematisk med å redusere utslippet.
1. Redusere egne klimautslipp med 50 prosent fra 2019 til 2025. Fra 244 til 122 tonn CO2-utslipp.
Status per i dag:
Hovedtyngden av Frendes utslipp er fra flyreiser og Frendes andel av energiforbruk i Jonsvoll.
For 2023 har vi et mål om 164 tonn utslipp og ender opp med et utslipp totalt på 163.5 tonn og følger dermed nedtrappingen mot 50 prosent i løpet av 2025.
Jonsvoll er et relativt nytt og moderne bygg fra 2016 og er godt tilrettelagt for å styre og måle energiforbruket, samt å iverksette tiltak for å redusere forbruket.
Slik jobber vi mot målet:
Frende skal bruke digitale møteplasser når det er egnet, og begrense omfanget av flyreiser i henhold til CO2-flybudsjett.
Vi innførte CO2-flybudsjett fra 2022.
Kvartalsvis overvåking av CO2-flybudsjett for å sikre at vi holder målet.¨
Vi jobber med energi- og avfallsreduserende tiltak som leietaker i Jonsvoll og leietakergruppen besluttet i 2023 å investere i varmepumpe med installering i Q1 2024.
2. Resertifisert Miljøfyrtårn innen 13. august 2024
Status per i dag:
Bruker Miljøfyrtårn som ledelsesverktøy for å jobbe systematisk med bærekraftsarbeidet.
Ble sertifisert første gang i august 2021.
Slik jobber vi mot målet:
Tydelig eierskap i verdikjeden og justert bærekraftstrategi for å utvikle oss videre.
3. Kompensere for rest-utslipp
Status per i dag:
Kjøper kvoter med CEMAsys klimasertifikat med Gold Standard GS-VER. Cookstoves in Ghana.
Slik vi jobber vi mot målet:
Årlig vurdering om vi skal fortsette å støtte Cookstoves in Ghana eller støtte andre initiativ.
Klimasertifikatet publiseres i bærekraftsbiblioteket.
4. Jobbe med energi- og avfallsreduserende tiltak som leietaker
Status per i dag:
Jonsvoll er et relativt nytt og moderne bygg fra 2016 og er godt tilrettelagt for å styre og måle energiforbruket, samt å iverksette tiltak for å redusere forbruket.
Leietakergruppen i Jonsvoll besluttet i 2023 å investere i varmepumpe med installering, Q1 2024.
Slik jobber vi mot målet:
Engasjement, påvirkning og krav via leietakergruppen i Jonsvoll.
Som medlem i Klimapartnere støtter Frende opp om «Klimanjaro-metoden». Vi stiller vi krav til leverandører om å føre klimaregnskap, iverksette plan for å redusere eget klimaavtrykk og kompensere avtrykket med kjøp av sertifiserte kvoter.
100 prosent av leverandører skal etterleve «Klimanjaro».
Status per i dag:
96 prosent av leverandørene er i mål i henhold til kriteriene eller har signert på intensjonserklæring om å bli det.
Slik jobber vi mot målet:
Øvrige leverandører må undertegne intensjonserklæring om å bli klimanøytrale gjennom tre steg - «Klimanjaro-metoden». Leverandører som ikke ønsker å signere intensjonserklæring blir valgt bort.
Vi i Frende - kapitalforvaltning
Frende et viktig samfunnsansvar gjennom forvaltningen av selskapets midler. Det er ingen motsetning mellom god finansiell avkastning og en ansvarlig forvaltning som tar bærekraft og klimahensyn på alvor. Ansvarlighet og bærekraft er derfor en helt sentral del av Frende sin strategi for kapitalforvaltning.
1. Det skal ligge en ansvarlig grunnplanke til grunn for alle Frende sine investeringer.
Status per i dag:
Ved inngangen til 2024 hadde 11 av 14 forvaltere Frende benytter seg av satt seg netto nullmålsettinger eller har forpliktet seg til Net Zero Asset Manager Initiative. Disse forvalter 96,4% av kapital i porteføljen.
Slik jobber vi mot målet:
Alle forvaltere som forvalter penger for Frende skal forplikte seg til å innlemme ESG (miljø, sosiale og styrings-prinsipper) i sine investeringsanalyser og -beslutninger.
Forvalterne skal ha etisk motiverte retningslinjer for observasjon og utelukkelse av selskaper, som gjennom sin virksomhet har negativ effekt på miljø, klima eller samfunnsforhold. Investeringene skal gjøres i tråd med allment aksepterte normer for god forretningsadferd, slik som FNs Global Compact.
2. Skal stille krav til og aktivt være pådriver for at alle kapitalforvaltere som forvalter penger for Frende skal ha målsetninger for å nå netto nullutslipp i tråd med Parisavtalen.
Status per i dag:
11 av 14 forvaltere har netto nullmålsettinger eller har forpliktet seg til Net Zero Asset Manager Initiative. Disse forvalter 96,4% av kapital i porteføljen. Frende sine investeringer i bærekraftsorienterte fond og investeringer.
Slik jobber vi mot målet:
Forvalterne som enda ikke har uttalt netto nullambisjoner har likevel tatt klimahensyn i forvaltningen enten gjennom allerede satte krav til vitenskapsbaserte mål for selskaper og lavere karbonutslipp i porteføljen enn referanseindeksen, eller er i prosess for å vurdere dette. Frende jobber aktivt mot disse forvalterne for å påvirke dem i riktig retning. jobber aktivt med å øke innslaget av bærekraftsorienterte fond og investeringer som kan sies å ha positive bidrag til bærekraftig utvikling
3. Minst 50 prosent bærekraftsorienterte fond og investeringer innen 2025.
Status per i dag:
Ved inngangen til 2024 er 41 prosent av Frende sine investeringer i bærekraftsorienterte fond og investeringer.
Slik jobber vi mot målet:
Frende jobber aktivt med å øke innslaget av bærekraftsorienterte fond og investeringer som kan ha positive bidrag til bærekraftig utvikling.
4. Frende skal ha en kull- og oljesandfri portefølje.
Status per i dag:
Mål oppnådd.
Slik jobber vi mot målet:
Unntak for kraftprodusenter som befinner seg i en overgangsfase fra kull til renere energikilder. Og for at slike kraftprodusenter midlertidig må øke produksjon fra disse energikildene på grunn av alvorlige markedshendelser (konflikter, ekstremvær, osv.).
Kunder og prosesser - produkter
Frende skal tilby produkter som er tilpasset EUs standard for bærekraftige produkter
1. I løpet av 2024 skal vi informere kunden om egenskaper ved forsikringsobjektet som er med på å forhøye skadesannsynligheten og dermed påvirker klimaet.
Status per i dag:
Vi sender ut generelle nyhetsbrev om skadeforebyggende tiltak, i henold til årshjul.
Slik jobber vi mot målet:
Ved hjelp av informasjon om risikoreduserende tiltak skal vi gjøre kunden i stand til å utføre skadeforebyggende tiltak ved å videreutvikle og spisse nyhetsbrev og etablere vedlikeholds kalender på frende.no.
2. Frende skal veilede kunden om tilpasninger som kan gjøres for å redusere risiko for skade.
Status per i dag:
Gjøres i noen grad, men ikke gjennomgående.
Slik jobber vi mot målet:
Vi skal tydeliggjøre tilbudsveivisere og tema skal inngå i rådgivningsopplæring.
3. Vi skal tilby produkter som understøtter distributørenes behov for komplementære produkter
Status per i dag:
Frende understøtter kunder som får innvilget klimalån hos distributørbankene, med grønn rabatt på boligforsikringen. Vilkåret er boligen har energimerking A eller B eller at kunden skal utføre tiltak på boligen som gjør at boligen blir oppgradert minst to energiklasser.
Slik jobber vi mot målet:
Kartlegging av distributørenes status og forventninger i 2021. To ganger i året har vi Brukerforum med fagpersoner fra de fleste distributørene. Her gjennomgås status på produkter, forsalg til justerte kjøpsretningslinjer og mulighet for å komme med innspill vedrørende bærekraft.
Tett samarbeid med eiendomsmeglere, distributørbanker for å øke energifokus hos kunden ved kjøp av bolig, mulighet for å søke klimalån i bank og få grønn forsikringsrabatt på boligforsikring i Frende.
4. Vi skal prise vannskaderisiko riktig
Status per i dag:
Vi undersøker kvaliteten på analyse av modellert vannskaderisiko på alle enkeltbygg i Norge.
Gitt at vi kan bruke opplysningene i analysen, skal vi bruke disse til å prise vannskaderisiko enda riktigere.
Slik jobber vi mot målet:
Vi jobber med å få frem mest mulig fakta for å kunne analysere og deretter sette konkrete mål og tiltak.
5. Vi skal øke kunnskapen og få innsikt om CO2 utslipp i oppgjørsporteføljen innen Q2 2024.
Status per i dag:
Ved hjelp av Claims carbon får vi rapport om CO2 utslipp for produktene motor og bygg, innen Q1 2024 for 2021, 2022 og 2023.
Vi skal bruke innsikten til å få kunnskap om hvordan ulike skadetyper påvirker CO2 utslippet og kan sette nye mål innen Q2 2024.
Slik jobber vi mot målet:
Vi skal vurdere å gjøre tilpasninger i tariffering og i kjøpsretningslinjer for å påvirke CO2 utslippet i riktig retning.
Kunder og prosesser - skadeforebygging
De største utslippene i Frendes verdikjede er i oppgjørsprosessene. Vi jobber med skadeforebyggende tiltak og bærekraftige oppgjørsprosesser. Det mest bærekraftige er skaden som ikke skjer.
1. Vi skal forberede kunden den bærekraftige oppgjørsprosessen før skaden oppstår:
Frende skal informere kunder og dele kunnskap om effektive tiltak for å redusere risiko og skader via nyhetsbrev til alle kunder og spisset mot den enkelte forsikringen. Vi skal øke andel kunder som opplever at de får tips og skadeforebyggende råd fra Frende fra 46 prosent til 55 prosent innen 2025.
Status per i dag:
Bransjemålingen EPSI spør om bærekraft. Vi skal øke scoren og jobber systematisk. Kundene som svarer «ja» på spørsmålet har meget høy kundetilfredshet totalt sett.
Slik jobber vi mot målet:
Kommunikasjon, marked og oppgjør samarbeider systematisk med forretningsutvikling om smartere og mer treffsikker kundedialog med skadeforebyggende råd.
Det skal utvikles vedlikeholdskalender med sesongrelaterte skadeforebyggende råd på frende.no.
2. Øke andel kunder som opplever at de er informert om hvordan Frende jobber med bærekraft fra 11 prosent til 15 prosent.
Status per i dag:
Bransjemålingen EPSI spør om bærekraft. Vi skal øke scoren og jobber systematisk. Kundene som svarer at de opplever at de er informert har meget høy kundetilfredshet totalt sett.
Slik jobber vi mot målet:
Nyhetsbrevene skal ha eksempler på spart CO2-utslipp ved å reparere i motsetning til å erstatte med nytt innen Q2 2024.
Samle konkrete, sesongbaserte eksempler på skadeforebygging i egen kalenderpå frende.no og oppfordre til bruk av denne.
Kunder og prosesser - oppgjør
De største utslippene i verdikjeden vår er i oppgjørsprosessene. Vi jobber derfor helhetlig og konkret for å redusere utslippet, tenke sirkulært og dulte leverandører og kunder i bærekraftig retning.
1. Krav til etablerte samarbeidspartnere. I løpet av 2025 skal minimum 80 prosent av innkjøpsvolumet skje gjennom samarbeidspartnere som jobber aktivt med klimaplan og klimaregnskap. Målet er 100 prosent innen 2030.
Status per i dag:
I 2022 hadde 43 prosent av samarbeidspartnerne svart på kravet. Ved utgangen av 2023 var tallet 70 prosent.
De store samarbeidspartnerne er sertifisert gjennom ISO, Miljøfyrtårn og/eller Ecovadis.
Det er krevende for flere bransjer å bli klimanøytral de nærmeste årene, på grunn av innsatsfaktorer i driften som omfatter avfallshåndtering, transport og bruk av kjemikalier.
Slik jobber vi mot målet:
Krav til etablerte samarbeidspartnere i 2023 om å signere på «intensjonserklæring om virksomhetens arbeid med å redusere klimaavtrykk», for å sikre at det jobbes med og mot målsettingen.
Minimum årlig statusmøte hvor intensjonsavtalen blir gjennomgått og leverandørens fokus fremover presentert. Leverandøren redegjør også for underleverandører. Aksjonspunkter nedsatt.
Der samarbeidspartnere ikke leverer til forventning blir alternative leverandører i samme geografiske område vurdert.
Krav til samarbeidspartnere og egen oppfølging blir evaluert jevnlig. Dette skal følge samfunnets krav/regelverk til bærekraft, og være i tråd med Frendes ambisjon innenfor området.
Siden Norge er langstrakt, har vi enkelte mindre leverandører lokalt. Enkeltleverandører vil bruke lengre tid på å innarbeide klimaarbeidet enn andre. Likevel er bruk av lokale leverandører tildels bærekraftig i seg selv, fordi det gir mindre transport. Derfor er ikke målsettingen på 100 prosent for etablerte samarbeidspartnere.
2. Krav til nye samarbeidspartnere. Nye samarbeidspartnere må signere «intensjonserklæring om virksomhetens arbeid med å redusere klimaavtrykk» for å inngå avtale med Frende.
Status per i dag:
Nye samarbeidspartnere følger tilsvarende oppfølgingsprosedyre som for etablerte samarbeidspartnere.
Slik jobber vi mot målet:
Hvis en leverandør ikke ønsker å signere på intensjonserklæringen skal vi ikke inngå samarbeid. I spesielle situasjoner kan saken vurderes av oppgjørsdirektør.
3. Jobbe tett med samarbeidspartnerne for å øke kompetanse om nye arbeidsmetoder og sammen skape nye ideer basert på økt innsikt.
Status per i dag:
Vi har eksempelvis innført digital takst innen bygning som er videotaksering eller over telefon. Dette er vært svært effektivt for både kunde og Frende og vi sparer mye på transport.
Slik jobber vi mot målet:
Tema på regelmessige samarbeidsmøter.
Dette jobbes med kontinuerlig og vi lærer mye av samarbeidspartnerne.
4. Vi skal etablere baseline for CO2-utslipp i oppgjørsprosessene innen motor og bygg, for å bli kjent med hvor i porteføljen vi har størst CO2-utslipp, og vurdere tiltak innen Q2 2024
Status per i dag:
Vi har gjennomført en prøverapportering for kjøretøy for 2022.
Innen Q2 2024 beregner vi CO2-utslipp for 2021-, 2022- og 2023-skadene, for motor og bygg.
Slik jobber vi mot målet:
Bredt sammensatt gruppe fra hele verdikjeden bygger kompetanse og innsikt og kan/vil sette nye mål for bærekraftig retning og valg innen skadehåndtering og oppgjørsprosesser.
5. Vi skal reparere 80 prosent av mobiltelefoner.
Status per i dag:
Alle telefoner sendes til samarbeidspartner for reparasjon og få telefonen tilbake i reparert stand. Om det ikke er formålstjenlig å reparere den beholder leverandøren mobilen som en «dele-mobil» og kunden får kontantoppgjør.
Slik jobber vi mot målet:
Vi har endret policy knyttet til kontantoppgjør på mobiltelefon slik at vi skal styre kunden mot bærekraftig løsning med reparasjon og unntaksvis akseptere kontaktoppgjør. Kjøp av nytt produkt fremfor reparasjon er ikke forenlig med sirkulær økonomi.
6. Systematisk jobbing mot grønnere oppgjørsprosesser med bred involvering innen de ulike fagområdene.
Status per i dag:
Kontinuerlig jobbing med mulige tiltak etter vesentlighetsprinsippet og hvor krevende det er å gjennomføre endringen. Det er valgt tre områder vi jobber videre med i 2024 for å tydeliggjøre målsettinger mm.
Slik jobber vi mot målet:
Prosjekt 1 «reparasjon fremfor nytt - bygning og innbo»,
Prosjekt 2 «brukte deler – motor», Prosjekt 3 «kompetanse og kommunikasjon for å få grønt oppgjør som en naturlig del av kundedialogen»,
Dette er et kontinuerlig arbeid og flere tiltak vil jobbes med fremover etter hvert som kompetanse og innsikt blir økt. Neste aktivitet blir jevnlig prioritert.
Det er etablert en egen styringsgruppe internt i oppgjørsenheten som følger opp prosjektene og prioriterer.
7. Etterspør likeverdige bildeler eller reparasjon når det er relevant. Målsettingen er å bruke innslag av likeverdige bildeler eller reparasjon i størst mulig grad.
Status per i dag:
Fremskaffer tall som kan brukes som utgangspunkt og sammenlikningsgrunnlag for å sette målsetting.
Slik jobber vi mot målet:
Krevende å få tilgang til likeverdige deler på grunn av ikke nok deler i omløp og manglende struktur og logistikk i bransjen.
Vi inngår avtaler for salg av vrak og kjøp av brukte deler.
Vi skal utfordre og bidrar inn i ulike bransjesamarbeid, som for sikrulærøkonomi, i regi av Finans Norge.
Vi skal skape gode kundeopplevelser, gi råd og «dulte» kunder i bærekraftig retning
1. Best på skadeoppgjør i bransjemålingen EPSI.
Status per i dag:
Frende var best på skadehåndtering i EPSI 2023.
Slik jobber vi mot målet:
Vi jobber systematisk med hvordan ivareta kunden i en krevende skadesituasjon og tilrettelegger for både betjent og selvbetjent kundekontakt, slik at kunden selv velger kontaktform.
2. Vi skal informere kundene om sparte CO2-utslipp ved reparasjon istedenfor erstatning med nytt, og bruke eksempler for å gi kunden innsikt i prosessene innen Q2 2024.
Status per i dag:
Får CO2-rapport på utslipp i Q1 og kan da jobbe med eksempler.
Vi opplever at kundene er mer modne nå enn for ett par år siden, men vi har fortsatt en vei å gå.
Slik jobber vi mot målet:
Verdikjeden jobber sammen om å analysere CO2-utslippene og vurdere hvilke eksempler det er være naturlig å bruke for å modne av kundene.
Eiere og samfunn - klimarisiko
Vi skal være transparente, ha en lærende tilnærming, tydelige målsettinger og fortelle om hvordan vi skal nå målene.
1. Frende skal ha oversikt over eksponering mot fysisk klimarisiko og overgangsrisiko.
Status per i dag:
Risiko for vær- og naturrelaterte skader har alltid vært en del av prisingsmodellene våre.
Eksponering mot fremtidscenarier på bygningsporteføljen er vurdert i samarbeid med Multiconsult.
Overordnede kvantitative vurderinger av konsekvenser på kort og mellomlang sikt ved global oppvarming er gjennomført.
Slik jobber vi mot målet:
Klimarisiko skal i enda større grad integreres i risikostyringsstystem og ORSA-prosessen for å identifisere risikoeksponeringer i forsikring og kapitalforvaltning
Ønsker å gjøre ytterligere analyser av skadedata sammen med detaljerte geodata for bedre vurdering og prising av fysisk klimarisiko.
2. Klimarapportering. Rapportere på CO2-utslipp for egne utslipp, investeringene og for oppgjørsprosessene som har størst utslipp. Få frem tall for CO2 utslipp for motor og bygg for 2021, 2022 og 2023, innen Q1 2024
Status per i dag:
Vi har rapportert på egne utslipp fra 2019 og for investeringsvalgporteføljen fra 2021. Rapportere CO2 utslipp for motor og bygg for 2023, innen Q2 2024
Slik jobber vi mot målet:
Klimaregnskap for egne utslipp, investeringsvalgporteføljgen og for motor og bygg publiseres i biblioteket på frende.no, via Miljøfyrtårn og Klimapartner Vestland.
Eiere og samfunn - Antihvitvask- og terrorfinansiering
Som en del av Finansnæringens samfunnsoppdrag foretar vi løpende kartlegging av risikoer og har risikoreduserende tiltak for å hindre at Frende blir brukt til økonomisk kriminalitet som hvitvasking og terrorfinansiering
Rapportere meldinger om mistenkelige transaksjoner til til Økokrim. Følge opp aktiviteter i etablert årshjul.
Status per i dag:
Risikovurderingene oppdateres minst en gang per år i samarbeid definerte enheter, produkt- og prosessansvarlige og behandles av styrene i desember i henhold til årshjulet.
Slik jobber vi mot målet:
Kvartalsvis hvitvaskingsforum med hele verdikjeden for å sikre fokus og samarbeid på tvers av verdikjeden.
Det er etablert halvårlig samarbeid på tvers i finanshuset Jonsvoll, for å utveksle læring på tvers mellom bank, forsikring og øvrige aktører
Eiere og samfunn- Åpenhetsloven
Frende er omfattet av åpenhetsloven, som skal fremme virksomheters respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, samt sikre allmenheten tilgang på informasjon.
Loven krever at det skal utføres en aktsomhetsvurdering og at foretaket skal redegjøre for det som er gjort.
Status per i dag:
Frende redegjorde for aktsomhetsvurdering per 30.06.2023 og fremover hvert år per 31.12.
Redegjørelsen er publisert på frende.no. som en del av arbeidet med samfunnsansvar og bærekraft.
Slik jobber vi mot målet:
Aktsomhetsvurdering inngår som en del av årsrapporteringen fra 2023 og blir fremlagt for styret. Den omfatter redegjørelse for aktsomhetsvurdering for året som gikk.