Bærekraft

Videotaksering sparer miljøet

Image.jpg

Videotaksering førte til utslippskutt på over 3000 kilo CO2 på bare åtte måneder i fjor, sier takstkonsulenten Ørjan Hellesnes Bjørgo.

Da ekstremværet Hans herjet i Sør-Norge ble det meldt om oversvømmelser, jordras, nedbørsrekorder og hundreårsflom. Hans raste fra seg i løpet av to dager, og skadeomfanget var enormt. Rundt 9000 skader ble meldt inn til norske forsikringsselskaper. Men det var ikke bare å dra ut for å besiktige skadene. Infrastrukturen ble hardt rammet. Broer kollapset og veier ble skylt vekk av flommen.

– Ekstreme hendelser kan tvinge frem bruken av ny og bærekraftig teknologi, sier Ørjan.

– Husk at det først var under pandemien at vi for alvor tok i bruk Teams. Det fungerte så bra at vi har fortsatt å bruke det. Sånn var det også med videotaksering. Vi hadde teknologien, men vi brukte den i liten grad. Ekstremværet Hans ga oss et spark bak, og nå har vi for alvor endret praksisen. Så langt har videotaksering ført til at vi har kuttet på over 3000 kilo CO2.

Saken oppsummert:

  • Reduserte CO₂-utslipp: I løpet av åtte måneder i 2024 hjalp videotaksering oss med å kutte over 3000 kilo CO₂-utslipp.
  • Effektiv skadebehandling: Med videotaksering kan vi forkorte saksbehandlingstiden. Både kunder og takstmenn sparer tid fordi vi reduserer behovet for fysiske befaringer.
  • Kundetilfredshet: Kundene setter pris på at videotaksering er enkel og effektiv, noe som vises i en høy tilfredshetsscore på 5,36 av 6.
  • Bærekraftig samarbeid: Vi samarbeider med eksterne partnere som Takstgruppen, som jobber for å redusere reising og fremme bærekraftige praksiser.
videotakst
Takstkonsulent Ørjan Hellesnes Bjørgo

Bærekraftig teknologi
Både Teams og videotaksering er verktøy som gjør at vi reiser mindre, og mindre reising er med på å redusere karbonavtrykket til Frende, noe som igjen er med på å gjøre oppgjørsprosessene våre grønnere.  

– Videotaksering gjør det enklere for både kundene og oss. Saksbehandlingstiden blir kortere, kundene slipper å ta seg fri fra jobben for å møte oss, og vi slipper dødtid i bilen på vei til skadestedet. Dette frigjør tid vi kan bruke på mer kompliserte skader, forteller Ørjan.

For det er på langt nær alle skader som egner seg for videotaksering.

– Kjører postbudet på et rekkverk, er dette en enkel skade å håndtere. Vi sender kunden en videolenke på sms, forteller hvor kunden skal filme, og så skriver vi takstrapporten etterpå. 85 prosent av disse sakene ender med kontanterstatning, sier Ørjan.

– Hvis linoleumsgulvet på kjøkkenet har begynt å bølge seg, blir det straks verre. Da må vi ta skadene nærmere i øyesyn.

Godt samarbeid
Frende har knyttet til seg mye ekstern kompetanse når det gjelder taksering av skader. Vi er avhengige av gode, eksterne takstkonsulenter og skadebegrensningsfirmaer over hele landet.

Frende samarbeider blant annet med Takstgruppen, et selskap som har et fokus på bærekraft som er i tråd med kravene vi stiller til samarbeidspartnerne våre. Takstgruppen jobber bevisst for å få ned antallet kilometer de er på reise. Videobesiktigelser, skadeoppfølging på telefon og oppsamling av reiser innenfor samme geografiske området er noen av tiltakene de har gjort for å få til dette.

– Takstgruppen er de som bruker videotaksering klart mest, men flere andre leverandører kommer etter, sier Ørjan.

Fornøyde kunder
Vi er fortsatt i en læringsprosess og har ennå ikke har utnyttet hele potensialet som videotaksering gir oss. I 2024 har Frende - det vil si interne og eksterne takstkonsulenter – benyttet oss av videotaksering i over 387 saker. På årets åtte første måneder sparte vi miljøet for over 3000 kilo CO2.

Videotaksering er også en løsning kundene setter pris på. Det er en enkelt forklart og effektiv måte å utføre takst på. Tall fra Takstgruppen viser en kundetilfredshet på 5,36 av 6. Det er gode tall. Vi er nok bare så vidt kommet i gang med bruken av videotaksering.

Les også:

Våre forsikringer