Aktuelt

Vi krasjer våre biler når det mørkner

Førerløs bil

Har du kollidert med naboens blomsterkasse en stresset høstmorgen? Eller sveipet innom gjerdestolpen på vei ut fra oppkjørselen? Hvert år oppstår mer enn 45 000 bilskader av denne typen. 

Dette viser analyser fra Frende Forsikring. 

- Vi får meldt inn mange skader av denne typen hver eneste dag, sier fagsjef motor i Frende, Roger Ytre-Hauge. 

- Folk krasjer i garasjevegger, gjerdestolper, søyler, steiner, blomsterkasser, parkerte biler og små og store murer nå i høstmørket. Det er ikke alltid så lett å se hva som rører seg på utsiden av vinduet. Mange kjører på rutinen. Da er det ikke alltid like lett å oppdage at søppeldunken står et annet sted enn den pleier, eller at noen har parkert litt annerledes, sier Ytre-Hauge. 

Ro ned, pust med magen 

Fagsjefen forteller at skader av denne typen normalt sett ender med en ødelagt skjerm, dør, støtfanger eller baklykt. Ofte vil en slik skade koste et sted mellom 15 000 og 20 000 kroner å reparere. 
Frende sin bilekspert har en rekke gode råd til deg som skal ut å kjøre i dårlig opplyste områder. 
  • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen? 
  • Ikke stress 
  • Pust og se deg godt om før du rygger ut 
  • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en pyntestein på bakken. 
  • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene. 
  • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken, så har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen 

En enkel hjelper i mørketiden 

Han har også et godt råd for hvordan du kan lyse opp de typiske områdene i oppkjørselen som kan skade bilen. 

- Kjøp en permanent refleksspray. Det er enkelt å få tak i sprayer som fester seg til ulike underlag som tre, betong, metall og stein. Da reflekteres lyset når billykten din kommer på, sier Ytre-Hauge. 

Nå som vinteren er i anmarsj er det viktig å minne om at dugg og is på bilrutene må fjernes før du kjører. Om du ikke gjør jobben skikkelig kan resultatet være langt mer alvorlig enn en bulk i siden. 

Når skaden først er skjedd 

- Hva skal man gjøre hvis skaden er skjedd og man står der en kald og forblåst morgen med stress oppetter ørene? 

- Punkt 1: Livet er for kort til å gå rundt og være sur. Pust ut, ta en kopp kaffe og tenk positivt. Men når kaffen er drukket opp så må du melde fra. Har du skadet noe på en annens eiendom, for eksempel naboens gjerde, er det selvsagt viktig å gi beskjed om dette. Deretter må du ringe ditt forsikringsselskap eller meld inn skaden på nettsidene til selskapet. Da får du den hjelpen du trenger slik at du kan få bestilt time hos verkstedet til taksering og reparasjon. Hvis du har leiebildekning inkludert i din forsikring får du også avklart hvor og når du kan få utlevert en leiebil, sier Frendes bilekspert Roger Ytre-Hauge. 

Våre forsikringer