Frende ser etter nye utviklere. Kanskje er det deg?
Frende holder til i Vestlandets største finanshus, Jonsvollskvartalet, midt i Bergen sentrum. I dag jobber det 80 teknologer i Frende. Og vi skal bli flere.
Vi har snakket med et knippe av de flinke folkene på IT-avdelingen om hvordan det er å jobbe i Frende.
Godt rykte
Frende har helt siden oppstarten i 2007 fokusert på utvikling av egne systemer og egen kompetanse. Dette har ført til høy faglig bevissthet blant medarbeiderne våre, og det er vi svært opptatt av å opprettholde og legge til rette for.
- Da jeg var ferdig med mastergraden på universitetet, spurte jeg folk i IT-miljøet om hvor det er bra å jobbe, og flere pekte på Frende, forteller Håkon Lerring, en av teamlederne våre.
- Arbeidsmiljøet og fagmiljøet er godt, og det er en positiv driv rundt det å bygge kvalitet og mennesker.
Frende er en stabil, trygg og forutsigbar arbeidsplass. Det høres kanskje både traust og lite utfordrende ut, men husk at det ofte er trygge rammer som gir rom for trivsel, frihet og kreativitet. Frende tilbyr konkurransedyktig lønn, gode pensjons-, boliglåns- og forsikringsordninger.
- Er du trygg på andre, blir de også trygge på deg. Til sammen gir dette grobunn for et veldig godt miljø. Folk tar vare på hverandre, og det er aksept for å gjøre feil, sier Håkon.
- Som mamma er fleksibilitet veldig viktig. Det fortalte jeg under jobbintervjuet og fikk høre at fleksibilitet ikke var noe problem. Og det har det heller aldri vært, forteller systemutvikleren Jannicke Håkonsund (bildet).
Fokus på faglighet
Det faglige fokuset på IT-avdelingen til Frende trekkes frem av samtlige som en styrke. Kunnskapen deles rundhåndet i og mellom teamene våre.
- Jeg fikk raskt motbevist fordommene mine da jeg begynte i forsikringsbransjen i 2010. Jeg fikk bryne meg på mye nytt helt fra starten av, og jeg ble overrasket over hvor faglig fremoverlente IT-avdelingen til Frende er, sier utvikleren og løsningsarkitekten Paul Austrem.
Å utvikle og bygge datasystemer er ikke vesentlig annerledes i forsikringsbransjen enn i andre bransjer, og vi vet at det finnes flere veier til målet. De ulike teamene diskuterer seg frem til hvilke løsninger de vil benytte seg av på prosjektene.
Vi kan mye, og det vi ikke kan, vel, det lærer vi oss.
- Da vi fant ut at det ville være hensiktsmessig å bruke funksjonelt språk på et system vi holder på å utvikle, gikk vi først på kurs hos Scott Wlaschin, en av guruene innenfor funksjonell programmering, forteller Øystein Øvrebø (bildet).
Fargerik gjeng
IT-avdelingen hos Frende består av en gjeng interesserte og nysgjerrige mennesker, og flere av dem er med på å arrangere den vitale og oppegående software-konferansen Booster.
- Vi er et sterkt miljø som bryr oss om faget, og når du samler slike mennesker på et sted, får du en gjeng som har lyst til å være med på å lage konferanser, sier Håkon.
Det er lett å være fordomsfull og tro at IT-folk bare er en gjeng med fagidioter, men det er de ikke. Opptatt av fag? Jo da. Idioter? På ingen som helst måte. En navlebeskuende og ensartet gruppe? Nope, ikke det heller.
- Det sosiale står høyt på agendaen, sier løsningsarkitekten Kjell Iver Breistøl (øverste bildet). - At folk har andre interesser enn bare det faglige, er verdifullt. Det sørger for at vi tar ulike typer kreativitet med inn i teamene.
På fritiden driver utviklerne blant annet med birøkt og hund, kickboksing, gaming og tur, ølbrygging og black metal. Fussball-øktene tar de i pausene på jobb.