Aktuelt

Slik håndterer du vinterdepresjon

annie-spratt-d_mzrEx6ytY-unsplash-(1)_lysnet.jpg

Det er ikke uvanlig å kjenne seg nedstemt og trist i mørketida. En sesongbasert vinterdepresjon kan likevel være vond og viktig å få hjelp med. Her er tegnene du skal se etter og råd fra helseeksperten vår om hva du kan gjøre.

Hva kjennetegner vinterdepresjon?

Som navnet tilsier, starter vinterdepresjon i den mørke og kjølige delen av året. I nord strekker perioden seg gjerne helt fra oktober til mars. Lider du av vinterdepresjon, så gjentar tilstanden seg for mange hvert år, ofte uten en helt tydelig forklaring. Symptomene kan være:

  • vedvarende nedstemthet
  • angst og uro
  • dårlige søvnmønstre
  • lite vilje og engasjement
  • lavt aktivitetsnivå
  • mørke tanker


Rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven forteller:
- Symptomene ligner på depresjon, men letter gjerne når det det blir lysere tider.

Hva kan hjelpe mot vinterdepresjon?

1) Kom deg ut i dagslys hver dag
Fordi lys er en såpass viktig faktor for vinterdepresjonen, er det ekstra viktig å komme seg ut i de få timene det er lyst. Lysbehandling med lyslampe fra apoteket kan også være aktuelt da den stråler ut kunstig dagslys. Lyslampa bør kun brukes i de tidlige timene av dagen, og helst innen to timer etter du har stått opp. 

2) Få i deg riktig næring
Et sunnere kosthold gir deg viktige vitaminer og et mer stabilt blodsukker som kan dempe store variasjoner i humøret.

3) Finn teknikker for stressmestring
Hvis alt kjennes tungt og håpløst fordi du er stressa, er det lurt å finne avslapningsteknikker som gir deg ro. Det kan hjelpe å snakke med noen du stoler på, være ute i naturen, meditere, eller skrive ned de stressende tankene.

4) Hold deg aktiv
Fysisk bevegelse bør ikke undervurderes som et hjelpemiddel gjennom vinterdepresjon. Trening, tur eller bare noen skritt utenfor der du bor kan gjøre mye for kroppen og hodet i en tung tid.

5) Kom inn i gode søvnrutiner
En god natts søvn er helt nødvendig for å fungere i hverdagen. Sjekk disse rådene for hvordan du kan få en bedre søvnrutine.

Når bør du oppsøke hjelp?

Det er ikke alltid du klarer å behandle vinterdepresjonen på egenhånd med endringer i livsstil og vaner. Hvis økende angst, uro og nedstemthet lammer deg i så stor grad at det er lite du orker i hverdagen, må du søke hjelp. Snakk med noen om du går med selvmordstanker. Få hjelp om vinterdepresjonen ikke slipper tak når det går mot lysere tider. Kontakt fastlegen først hvis det ikke er et akutt tilfelle. Fastlegen din kan henvise deg videre til psykolog. Det er mulig å komme å bryte vonde mønstre i behandling eller samtaleterapi. Medisiner kan også være aktuelt, sammen med videre oppfølging.

Våre forsikringer