Hvis det begynner å brenne hjemme hos deg, handler det om minutter og sekunder for å redde liv. Derfor er det viktig med tidlig varsling og slukkeutstyr som fungerer. Her er sjekklisten du bør gå gjennom på røykvarslerens dag, 1. desember.
1) Test at røykvarslerne virker og bytt batteri
Du bør sjekke at røykvarslerne i hjemmet virker minst en gang i året, og spesielt om du har vært bortreist en lengre stund. Start med å holde inne testknappen til det piper. Det kan også være lurt å teste røykvarsleren med røyk fra en fyrstikk eller en testgass. Da får du sjekket om den reagerer på røyk, slik den skal. Hvis røykvarsleren din piper av seg selv, er det også et tegn på at den må ha nytt batteri eller er defekt.
I dag har mange også varslere med batterier med lenger levetid, batterier som du kan sjekke i apper eller varslere som er levert av sikkerhetsselskaper. Hvis ikke de du har skal skiftes årlig, er 1. desember likevel en god anledning til å sjekke at akkurat din løsning fungerer som den skal. Enten det er ved å sjekke status i appen, finne ut hvor lenge batteriet har igjen eller tørke støv av livredderen din.
Ikke glem brannsikkerheten andre steder
Gjenta denne sjekklista på hytta, fritidsboligen eller sommerhuset. Brannfaren er like stor der som hjemme, og da er det lurt å ha riktig varslings- og slukkeutstyr.
2) Sjekk at du har du nok røykvarslere og slukkeutstyr
Lovverket krever at alle boliger har minst ett av følgende slukkeutstyr som kan brukes i alle rom:
- formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett
- pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver
- skum- eller vannapparat på minst 9 liter
- skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A
- annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.
I tillegg må du passe på å ha nok røykvarslere i alle rom. Det skal minst være en røykdetektor i hver etasje. Denne må kunne dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom som bad, garasje og vaskerom. Du skal også kunne høre alarmen når dørene mellom rommene er lukket.
3) Standard røykvarslere har levetid på rundt 10 år
Det er ikke bare batteriene du må bytte, men selve røykvarsleren har også begrenset levetid. Du finner produksjonsdato på baksiden, nærmer den seg 10 år bør du bytte den ut.
4) Sjekk at pilene på toppen av både pulver- og skumapparat står på grønt
Denne enkle sjekken er også noe du bør huske på å hvert kvartal. Se også til at apparatet er uten ytre skader og at forseglingen er intakt.
5) Snu pulverapparatene opp ned så pulveret ikke klumper seg
Hold apparatet opp ned i et halvt minutt og lytt etter svak risling. Dette bør du gjøre minst en gang i kvartalet. Et lurt tips er også å gjøre denne sjekken utendørs fordi et defekt pulverapparat kan utløse seg.
6) Husk at pulver- og skumapparat har begrenset levetid
Pulverapparater som er mest vanlige i norske hjem skal kontrolleres av fagfolk hvert femte år og enten byttes ut eller til service hvert tiende år.
Her finner du en oversikt over hvor service kan gjennomføres. Alternativt kan du kjøpe nye brannslukningsapparater hos de fleste jernvarebutikker. Produksjonsdato finner du på selve apparatene. Gjenvinningsstasjoner tar imot gamle brannslukkere gratis, de er definert som farlig avfall.
7) Gjør brannøvelse hjemme og finn nødutganger
Hvordan du praktisk gjennomfører en brannøvelse varierer om du bor alene, i kollektiv eller sammen med barn. Uansett er det viktig at du vet hvor rømningsveiene er og hvor slokkeutstyret står. Gjør dette til en rutine minst en gang i året. Husk også å sjekke hvilke rømningsveier som finnes hvis du bor i et borettslag eller sameie og må evakuere en bygning.