Nordmenn legger igjen milliarder i hagen. Nå frykter forsikringsbransjen økning i tyveri og hærverk.
Mange bruker litt ekstra tid og penger i hagen denne våren. En investering i trivsel om du bor der selv, og en økning i prisen om du skal selge. Plen, sosialt område, steinlagte stier, dekorative trær og busker er de viktigste faktorene som gir prisøkning. Med dagens lave renter er det god aktivitet i markedet og kamp om kjøperne, selv med private visninger.
Mange tenker mye på innvendige detaljer, maler lister og kjøper pynteputer, men glemmer hage og innkjørsel. Men førsteinntrykk selger. Uansett hvor fint hus du har innvendig, vil kjøperne se eiendommen utenfra først. Er utearealet innbydende, så vil ti av ti aktuelle kjøpere komme på visning.
Forsikre hagen din
Gjør mye selv
Du kan gjøre mye med egne hender, hengerfeste og tilhenger. Rydde, plante og legge ut singel. Dagens boligkjøpere vil gjerne ha det vedlikeholdsfritt og lettstelt. Har du tid og råd til det, kan det lønne seg å gjøre en skikkelig jobb med innkjørselen, beplantning, murer og gjerder.
Bruker du penger på dette, får du åpenbart igjen for det, og verdien øker. En pen hage har også betydning for eiendommens tekniske verdi. Derfor lønner det seg å holde hagen ved like. Har du en dårlig vedlikeholdt hage - ustelt, eller med dårlig drenering, vil det trekke ned.
Sikre verdiene
En tidligere undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI viser at vi bruker 18 milliarder kroner i året på å gjøre hager, terrasser og balkonger hyggelige.
Når hageeierne lar seg inspirere av interiørblader, oppussingsprogrammer og vårnyheter fra møbelkjedene, frykter vi i forsikringsbransjen en oppsving av tyveri og hærverk. Med innsatsen og pengene som legges ned i hagen, er det fornuftig å gjøre seg noen tanker om sikring av verdiene.
Både grill, hagemøbler, parasoll, hageputer, verktøy, plenklipper, blomsterkrukker, barneleker, trillebår, planter og annet løsøre er dekket på innboforsikringen din, men forsikringsselskapene har ofte en øvre grense for erstatningsutbetaling.
Unngå tyveri
Det er mye du selv kan gjøre for å unngå tyveri, og en del krav står beskrevet i sikkerhetsforskriftene som følger forsikringsavtalen din.
Helt enkelt anbefaler vi at tyveriutsatt utstyr holdes innelåst i kjeller, bod eller garasje når det ikke er i bruk. De fleste tar da også inn puter og tekstiler, mest for å hindre jordslag og mugg, kanskje, men du unngår også at noen stikker av med pynten.
Tunge, dyre krukker og hagemøbler er det ikke naturlig å ta inn hver kveld, men vi anbefaler likevel at du ikke har de dyreste tingene dine stående synlig fra veien. Frende har fått rapporter om tyveribander som kjører kassebiler helt inn på tunet, fyller den med alt som er løst, og kjører av sted.
Hageanlegget dekkes
Har du bygningsforsikring er også selve hageanlegget forsikret med ubegrenset sum.
Det betyr at alt som er opparbeidet på uteområdet ditt, som blomster, bed og plener, dammer, badestamp, svømmebasseng eller varmekabler i adkomstveien er dekket mot plutselige og uforutsette skader. Forsikringsselskapene gjør unntak for generelle værskader du kan forvente av klimaet her til lands, som sen frost, mye regn eller innsektangrep.
Du er derimot forsikret både mot naturskader som flom eller villbekk, gjennom forsikringsbransjens fellesordning Norsk Naturskadepool. Mot lynnedslag i tuntreet som faller ned og ødelegger hagen, og mot tyveri og hærverk. Definisjonen "hageanlegg" i forsikringsvilkårene omfatter også tomteareal inntil fem dekar.