Aldri før har så mange mobilskader blitt meldt til forsikringsselskapene. På ett år er 31 000 mobiler stjålet og knust.
Det viser beregninger fra Frende Forsikring.
- At 10 prosent av alle reiseskader i fjor var knyttet til mobiltelefon sier mye om det store omfanget av tyveri og skade på mobiltelefoner, sier Petter Lassen som er skadesjef på reise hos Frende. I fjor registrerte forsikringsbransjen nær 312 000 reiseskader i alt, ifølge tall fra Finans Norge.
- Vi bruker mobilen stadig mer og ser at antallet skader som meldes inn til reiseavdelingen øker år for år, sier Lassen.
Skadesjefen har noen råd for å unngå skade på mobilen eller tyveri i sommer:
- Oppbevar telefonen slik at den ikke blir utsatt for vann. For eksempel, ikke la den ligge på bordet i baren eller restauranten.
- Tenk over hvor du har telefonen din. Om sommeren er vi gjerne med leddkledde enn ellers og har mobilene i mindre lommer.
- Bruk beskyttelsesdeksel på telefonen og egen beskyttelse på glasset.
- Ikke la mobilen ligge uten tilsyn. Husk også at mobilen som stikker ut av lommen kan være et lett bytte på steder med mange mennesker. Mobiltelefoner er svært tyveriutsatt.
1 av 6 bruker reiseforsikringen
Svært mange behov for reiseforsikringen sin i sommer, hele 15 prosent av oss bruker forsikringen hvert år, viser tall fra Frende Forsikring. For enkelte kan det være snakk om utgifter i millionklassen.
For de yngste er det tyveri og ødeleggelse av ting de har med på tur som er den vanligste skadeårsaken, og denne aldersgruppen melder slike skader fire ganger oftere enn eldre reisende.
- For dem under 30 år ser vi at 45 prosent av skadene er knyttet til det vi kaller reisegods, sier Lassen.
Sykdom på reise er det som gir de aller største utgiftene, og som kan skape store økonomiske problemer for reisende uten forsikring. Her er det de eldste som rapporterer flest skader, men det er selvsagt ingen grupper som kan gardere seg mot å bli syk på reise.
- Hos dem over 65 år ser vi at mer enn hver fjerde skade er knyttet til sykdom på reise, mens 35 prosent har å gjøre med avbestilling, sier skadesjefen.
Slik får du penger igjen for mobiluhell
Mange tror at en standard reiseforsikring gjelder hvis du mister mobilen i bakken eller i sjøen, men dette er ikke tilfelle. Du er heller ikke dekket hvis du glemmer den igjen på restauranten i sommervarmen. Uhell er vanligvis ikke dekket. Det en vanlig reiseforsikring kan dekke er tyveri når telefonen er i din besittelse.
- Uhell som at du mister mobilen i bakken, i sjøen eller liknende kan dekkes gjennom en innboforsikring med uhellsdekning. Det er det mange som ikke er klar over. Sjekk om din innboforsikring tilbyr uhellsdekning over hele verden og hvor stor sum som dekkes, sier Petter Lassen i Frende.
Slik sikrer du mobilen
Selv om du sikrer deg aldri så godt kan du selvsagt være uheldig å bli frastjålet mobiltelefonen. I dag har vi enorme mengder med sensitiv informasjon og en rekke tilganger knyttet opp til den. En mobiltelefon i feile hender kan gjøre stor skade. For å gjøre jobben for tyvene så vanskelig som mulig er det noen forberedelser du bør vurdere før du reiser på tur i sommer:
- Lås telefonen. Bruk tastelås på mobilen og la den aktiveres etter kort tid når telefonen ikke er i bruk. Hvis du har mønstergjenkjenning kan det være lurt å tørke av skjermen så det ikke er så lett å se mønsteret ditt.
- Bruk sporingsverktøy. Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon. Skru derfor på tjenester som «finn min iPhone» som er innebygget, eller last ned liknende tredjepartstjenester.
- Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den skulle bli stjålet. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger.
- Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig og sikrer at du ikke mister feriebildene dine sammen med mobilen.
- Tenk deg om før du laster ned en app. Det kan være lurt å stille seg spørsmål som "vil jeg at denne appen skal ha tilgang til telefonlisten min?" før du laster ned en app.
- Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det. Da unngår du at telefonen kobler seg til nettverk du ikke vil koble deg til, og du unngår også at diverse apper og eposter sender ut eller mottar data. Du sparer også batteri på å skru av wifi.
- Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer.
- Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem.
- Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den.
- Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.).
Kilde: Nettvett.no, norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)