Du er ikke den eneste som skal på påskeferie. - Kjør ekstra forsiktig på onsdag.
Det sier fagsjef motor Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Påsketrafikken fordeler seg oftest godt utover i uken, men onsdag, som er halv arbeidsdag, skiller seg ut.- All statistikk fra tidligere år viser at dette er den største ulykkesdagen i påsken, sier Ytre-Hauge. I fjor registrerte forsikringsbransjen 784 små og store ulykker i trafikken denne dagen, med 13 personskader.
68 personer skadet
Påsken sett under ett krasjet vi i gjennomsnitt 688 ganger om dagen i fjor, og 68 førere- og passasjerer ble skadet i påsketrafikken.
- Det er de store utfartsdagene i påsken som skiller seg markant ut, sier Ytre-Hauge.
Se og bli sett
- Sjekk at du har lys som virker - foran og bak og for både nærlys og fjernlys.
- Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.
- Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.
- Lyktene må være rene og uten sprekker.
- Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.
- Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året, og da fortrinnsvis før vintersesongen. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.
Fredag ettermiddag er tradisjonelt en ulykkesdag i trafikken, men langfredag er et unntak. Tradisjonelt sett er det lite trafikk og færre ulykker på helligdagene i påsken.
Tall fra Finans Norges trafikkskadestatistikk (TRAST) viser 6883 materielle skader i trafikken i løpet av påsken 2016. Av disse var det 1771 ulykker med bare en bil involvert, 306 møteulykker og 105 ulykker i forbindelse med forbikjøring.
Glatt og nullføre
Det er når temperaturen ligger rundt null grader at det er glattest på veiene.
- Det er for seint å senke farten når du har havnet i grøften! Tenk på at bremselengden øker når det er glatt. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, råder fagsjefen. Han minner også om å pakke bilen riktig.
- Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han. Må du bråbremse i 50 km/t vil en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn.
- Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last, er mitt beste råd.
Uoppmerksomme sjåfører
Forsikringsselskapet erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er årsak til mange av bilulykkene.
- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og gps, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.
Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.
- En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av reisegods i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.
Riktig skodd for alle forhold
Sjekk om dekkene dine er i god nok stand til påskeutfarten.
- Sjekk dekkene jevnlig i forhold til dekkmønster, slitasje og skader. Gode dekk er en av de viktigste sikkerhetsinvesteringene du gjør for bilen din.
- Minimum mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm. Anbefalt minste dybde er 3 mm.
- Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Anbefalt minste dybde er 4 mm.
- Vinterdekk bør legges på så snart temperaturen kan komme under 5 C. Skift alltid dekk før det første snøfallet. Du er en fare for deg selv og andre hvis du bruker sommerdekk på vinterføre.
- Piggdekk kan benyttes fra og med 15. oktober til 1. mai i Norges tre nordligste fylker. For andre fylker gjelder fra og med 1. november til og med første søndag etter påske.
- Bruk ikke piggfrie dekk som sommerdekk. Disse dekkene har gummiblandinger som er beregnet for vinterføre. Bremselengden er markant dårligere for vinterdekk enn sommerdekk på sommerføre.
- Sjekk lufttrykket regelmessig. Riktig lufttrykk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og gir dessuten lengre levetid på dekkene.
- Lufttrykket i dekkene skal sjekkes når de er kalde. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk.
- Fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør feriebilen.
- Det kan være lurt å kontrollere lufttrykket til reservehjulet. Da er du sikret at det vil være i brukbar stand hvis du skulle trenge det.
Mobil- og bilstereovett
- Bruk av mobiltelefon når bilen er i bevegelse, er kun lovlig ved bruk av håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.
- Det anbefales uansett ikke å snakke i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
- Aldri skriv eller les SMS mens du kjører.
- Kjør inntil siden og stopp hvis du skal bytte CD, DVD eller ønsker å lete opp en radiokanal. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til bilstereo.