Bedrift

Hva er et løsepengevirus?

freestocks on Unsplash.jpg

Et løsepengevirus er et ondsinnet datavirus du får inn i datasystemet ditt ved for eksempel å åpne vedlegg og lenker i e-poster. Disse virusene kan gå til angrep med en gang, eller de kan vente i årevis før de åpner seg. Datasystemet ditt kan altså være under angrep uten at du selv vet om det.

I verste fall fører slike angrep til at dataene dine krypteres, og blir utilgjengelige for deg. Bedriften din blir totalt lammet av et slikt angrep, og for å få tilgang til dataene igjen, blir du truet til å betale løsepenger, ofte i millionklassen.

Så galt kan det gå

I januar 2020 ble Østre Toten kommune utsatt for et dataangrep. I løpet av et øyeblikk gikk skjermene i svart, og absolutt all data var kryptert og uleselig. Alle de kommunale tjenestene ble rammet; helsevesen, NAV, barnevern. I tillegg forsvant tilgangen til kommunens faste og trådløse nettverk, personopplysninger kom på avveie og alarmsystemer i helsesektoren sluttet å fungere. Det var fullstendig kaos, de var helt satt ut av spill. 1300 ansatte i kommunene fikk ikke brukt datasystemene.

Også Østre Toten kommune ble avkrevd løsepenger for å få muligheten til å åpne opp igjen datasystemene, men dette nektet kommunen å betale. Opprydningsarbeidet har vært enormt. Foreløpig har kommunen brukt over 30 millioner kroner i arbeidet med å gjenopprette skadene, de har fått bot fra Datatilsynet på fire millioner kroner og omdømmetapet har vært stort.


TIPS: 10 triks mot cyberangrep

  1. Aksepter at bedriften kan bli et mål for noen, når som helst. 
  2. Oppgrader programvare og maskinvare fortløpende. 
  3. Installer sikkerhetsoppdateringer så raskt som mulig, spesielt på operativsystemet. 
  4. Ikke la brukere være administratorer på maskiner og utstyr.
  5. Blokker kjøring av ikke-autorisert programvare.
  6. Sørg for å ha offline backup av alle verdifulle data og test restore prosedyrene. 
  7. Ta i bruk tofaktor pålogging hvis det er mulig. Der du fortsatt må bruke passord, bruk en password manager. Ikke bruk samme passord på flere tjenester.
  8. Vær klar over at den enkleste veien inn er via mennesker.
  9. Du må ha antivirus og antiskadevare. 
  10. Vær oppmerksom på hva du kobler til datamaskinen, skadevare spres via minnepinner, eksterne disker, til og med via mobilen. 

Våre bedriftsløsninger