Sprengkulda slår innover store deler av landet og mange nordmenn starter helga med å ankomme en bitende kald hytte.
Refleksen er å fyre i ovnen så raskt som mulig, lage taco, tenne stearinlys og synke ned under pleddet. Men før du kommer så langt er det noen ting du må sjekke.
Sjekk dette når du ankommer hytta
- Sørg for at avtrekk og pipen er fri for blokkeringer som for eksempel snø
- Grav fram vinduene – dette er rømningsveier
- Sørg for at det ikke kan gå snøras foran dører og vinduer når hytta blir varm
- Sjekk at røykvarslerne virker som de skal
Ventilasjon og rømningsveier
- Er hytta nedsnødd? I så fall bør du frem med spaden før du fyrer i ovnen. En innesnødd hytte er en brannrisiko. Du har ikke lyst til å fyre opp et bål innendørs hvis ikke ventilasjonen og rømningsveiene er åpne, sier Øystein Øren, senior storskadekonsulent i Frende Forsikring. Vinduene er rømningsveier om det skulle begynne å brenne. De kan også være det eneste alternativet du har til å komme deg ut om snøen raser foran inngangsdøra.
I 2017 oppstod det 1070 branner på hytter og fritidsboliger i Norge. Det viser tall fra Finans Norge. Erstatningsbeløpene for disse brannene var på over 192 millioner kroner.
Sjekk røykvarsleren
Så snart du kommer frem til hytta, må du grave frem vinduer, lufteventiler og pipe.
- Da får du inn frisk luft i hytta og du sikrer at avtrekket fra ovn eller peis ikke er blokkert, sier Øren. Han vil ikke spekulere i hva som kan skje om du legger deg, og hytta fylles med røyk.
- Vi råder også alle til å sjekke røykvarslerne hver gang de ankommer hytta. Den kan ha gitt fra seg lydsignal om dårlig batteri mens du var borte, sier Øren i Frende.
Brannråd på hytta
- Fjern støv fra elektriske ovner før bruk
- Aldri tørk klær på ovnen, verken hjemme eller på hytta
- Fastmontert ovn er å foretrekke
- Ikke bruk vifteovn uten tilsyn
Begrens bruk av vifteovn
Mange trekker også fram varmekilder som nedstøvede vifteovner når de kommer til en fryseboks av en hytte en sen ettermiddag. Det øker risikoen for branner og branntilløp.
- I snitt brenner det i fire norske hjem hver dag. Feil bruk av varmeovner er skyld i rundt 50 boligbranner i året. Vifteovner må bare brukes når du er i hytta. Jeg ville ikke lagt meg til å sove med en slik ovn i gang, den bør ikke stå på for lenge, sier Øystein Øren i Frende. Anbefalingen støttes av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Ikke stol på automatsikringen
- Vi har flere eksempler på at ovner ikke har koblet ut strømmen selv om de har veltet. Hvis termostaten er ødelagt eller automatsikringen ikke slår ut, kan temperaturen øke raskt. Derfor må du huske å trekke ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater som ikke er i bruk, sier Øren.
Slike apparater kan være for eksempel kaffetrakter, vannkoker og brødrister.
Slik fyrer du riktig
- Bruk tørr ved.
- Mindre vedkubber gir høyere temperatur.
- Følg ovnens bruksanvisning for riktig mengde ved og riktig avtrekk.
- Opptenningsbriketter gir raskere fyr og mindre sot.
- Parafin, bensin eller annen brannfarlig væske må ikke brukes. Det kan eksplodere.
- Ved skal ligge i ovn eller peis. Brennverdien er dårligere hvis kubbene står.
- Tenn på fra toppen og ned.
- Pass på at spjeldet er åpent og at ovnen får nok forbrenningsluft.
- Vær våken og tilstede når du bruker ovn og peis. Det samme gjelder med stearinlys.
- Ikke legg deg eller forlat hytta med ovnen full av ved og lav trekk. Det øker faren for pipebrann og utslipp av partikler.
- Ikke brenn noe i ovnen som ikke skal brennes i ovnen.
- Ikke tøm ovnen for aske før det er gått 24 timer siden den var i bruk. Husk å kaste asken i ubrennbar beholder.
- Et rent ildsted gir bedre varme. Fei ovnen regelmessig.
Kilde: Asker og Bærum Brannvesen