Bedrift

Hvilket ansvar har styret ved vannlekkasjer?

hannah-domsic-2_gJeve_CBY-unsplash

Kaldere dager, storm og mye nedbør hører høsten til. Har du styreansvar i et borettslag eller sameie, er det lurt å gjøre noen kloke forberedelser nå for å forhindre vannskadene som kan komme senere.

Det finnes noen unntak

Enkelte sameier består av rekkehus og eneboliger, der vil ansvaret for bygningens utside gjerne avvike. Da er det oftest opp til beboerne å sikre vedlikehold.

Utside og innside – hvem har ansvaret?

Kort fortalt har styret i borettslag og sameier ansvar for alt som har med bygningens utside å gjøre. Med skiftende vær er det større risiko for skader på tak, kjeller, fasade og balkonger – og det er styret sin jobb å sikre at det blir vedlikeholdt.

Innsiden av de ulike boenhetene er det andelseiere som har ansvar for. Dette gjelder blant annet alle overflater, ledninger, rør, eiendeler og utstyr inne i boligen. Når det gjelder andelseier sitt ansvar knyttet til å unngå vannskader, handler det først og fremst om å sikre at membran og sluk er tilfredsstillende i våtrom.

Vi ser også stadig flere lekkasjer fra kjøkken, og det kan være lurt å oppfordre beboere til å installere automatisk lekkasjestopper for oppvaskmaskin og annet utstyr som er koblet til vann. Særlig avløpsslangen til oppvaskmaskinen er utsatt for slitasje, og beboere bør minnes på å sjekke denne. Flere av årsakene til lekkasjene skyldes at arbeidet med oppkobling av vann er gjort selv, noe som er vanskelig for styret å regulere.


Viktigheten av en vedlikeholdsplan

Styret har vedlikeholdsplikt for borettslaget eller sameiet, noe som innebærer å sikre at all bygningsmasse blir reparert og ivaretatt så den ikke forfaller. En vedlikeholdsplan vil være unik for ditt borettslag eller sameie, og bør utarbeides profesjonelt, helst med en takstmann involvert. Vi har likevel noen tips til hva du bør sjekke denne høsten så du minimerer risikoen for vannskader utenifra:

  • Inspeksjon av taket
    Denne oppgaven bør gjøres minst en til to ganger i året. Sprekker, hull og andre avvik er alt som trengs for at en lekkasje skal starte. Det er da viktig å reparere så tidlig som mulig så omfanget ikke blir større. Hvis taket ikke er lett å komme til, bør leie av drone eller lift vurderes.

  • Rens takrenner og nedløp
    For å sikre at regnvann ledes bort fra bygningene, bør løv, kvister og annet rusk også fjernes i takrennene jevnlig gjennom høsten.

  • Sjekk alle rister og avrenningspunkter rundt byggene
    Få vekk løv, kvister og rusk fra rister og avrenningspunkter slik at vannet ledes bort fra bygningsmassen. Dette bør gjøres hyppig gjennom høsten da det ofte kan bli tett etter uvær.

  • Sjekk fasade
    Se også etter sprekker, løse biter, fuktskader og andre avvik på fasaden til bygget. Er det store avvik her, bør det planlegges for vedlikehold når været tillater enten en malerjobb eller murpuss. Det bør ikke males ute etter 1. oktober da luftfuktigheten er for høy til at malingen får feste.

  • Sikre løse gjenstander ute
    Når høststormene kommer kan både utemøbler, griller og annet utstyr som står ute i fellesområdene gjøre skader på tak og vindu. Få disse inn for sesongen eller sørg for at de er godt nok sikret før uværet melder seg.

Visste du dette?

Er tak og vegg på bygningen nyere enn 40 år? Da kan også følgeskader ved vanninntrengning gjennom utett tak eller vegg dekkes, så lenge som du har valgt utvidet bygningsforsikring hos Frende.

Våre bedriftsløsninger