Aktuelt

Hoggormbitt? Dette må du gjøre

common-viper-8929801_1280

Hoggormbitt kan være alt fra ufarlige til alvorlige, og de siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser hos Giftinformasjonen.

Les legens råd, og husk at du kan bruke Eyr-appen for å få rask legehjelp på mobil hvis du har reiseforsikring, barneforsikring eller Frende ung hos oss.

Slik bruker dere Eyr

Rolig og rask respons er viktig
I Norge har vi én giftig slangeart: hoggormen. Hvis du er uheldig og blir bitt, er det viktigste å holde seg i ro for å redusere spredningen av giften i kroppen.

  • Ikke klem eller sug på bittet
  • Hold kroppsdelen mest mulig i ro
  • Kontakt lege for vurdering. Legene i Eyr kan gi råd via video.

- I rundt 30% av tilfellene får du ikke noe gift i deg selv om du blir bitt, fordi hoggormen sparer på giften (såkalt tørre bitt), sier Sol Malm Hagen, allmennlege i Eyr.

- Og ofte får du bare lette symptomer som smerte med hevelse og blårødmisfarging rundt bittstedet. I alvorlige tilfeller kan hoggormbitt føre til allmenne symptomer som for eksempel kvalme eller oppkast, svimmelhet, pusteproblemer, hjertebank og bevisstløshet, sier Sol.


Når bør du kontakte sykehus


Alle som er bitt, bør i utgangspunktet kontakte lege eller Giftinformasjonen.

- Noen grupper er mer utsatt for alvorlige reaksjoner enn andre. Du bør umiddelbart dra til sykehus hvis den som er bitt er et barn mindre enn 10-12 år, eldre over 70 år, gravide eller har en kronisk sykdom (for eksempel hypertensjon, diabetes osv.). Det samme gjelder hvis bittet er i nærhet av hode eller hals.

- Alle som opplever symptomer som for eksempel oppkast, svimmelhet eller besvimelse og pusteproblemer skal ringe 113. Det samme gjelder hvis hevelsen utvikler seg raskt.

- Unge over 10-12 år og friske voksne kan noen ganger se det an hjemme. Hvis det ikke er noen reaksjon eller kun lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet og lett ubehag kan man vente. Vær oppmerksom på at du ikke bør være alene eller langt fra legevakt eller sykehus i tilfelle situasjonen endrer seg.

Ved totalt fravær av symptomer 2 timer etter bittet, er det sannsynlig at det er et tørt bitt.

Slik gjenkjenner du en hoggorm
Hoggorm finnes over store deler av Norge, spesielt i Sør-Norge og opp til Nordland. De er ofte grå eller brune og kan gjenkjennes med et karakteristisk svart sikksakkmønster langs ryggen. Noen er også svarte, og da er det umulig å se mønsteret.

- Hoggormen liker seg best på varme dager og er derfor mest aktiv om våren, sommeren og tidlig høst. Du kan møte på hoggorm både i skog og mark, forteller Sol.

Om du møter på en hoggorm er det viktig å ikke få panikk. Hoggormen kan bite hvis den blir overrasket eller ikke kommer seg unna i tide.

For å minske risikoen for hoggormbitt er det lurt å:

  • bruke skikkelig skotøy og langbukse i skog og mark
  • Trampe litt ekstra når du er ute og går, slik at hoggormen får sjansen til å stikke av
  • Holde gresset kort og fjerne busker og kratt rundt hus og hytte

Møter du en hoggorm så husk å la den være i fred. Den er fredet på lik linje med alt annet vilt i Norge.

Våre forsikringer