Med finværet kommer lysten til å grille. Lær deg grillvett før du tenner opp.
Hvert år resulterer grilling i gress-, skog- og husbranner i Norge. De fleste av disse kunne vært unngått med enkle grep, som de vi har samlet her.
Husk...
- At det er generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark i perioden 15. april - 15. september
- Å sjekke om kommunen din har innført grillforbud i varme eller tørre perioder
Grillvettreglene
Engangsgrill/kullgrill
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
- Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
- Vær varsom ved opptenning av grillen.
- Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
- Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.
Gassgrill
- Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, sjekk at alle blussene er stengt.
- Tenn alltid grillen med åpent lokk rett etter at gasstilførselen er åpnet.
- Når grillingen er over, sjekk at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
- Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
- Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.
Felles for all grilling
- All grilling skal foregå utendørs.
- Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
- Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
- For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
- Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
Kilde: Brannvernforeningen
Tips til trygg bålbrenning
- Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
- Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
- Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
- Bålet skal være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
- Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
- Bålet må ikke være større enn at du har kontroll og kan slokke det ved behov.
- Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
- Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
- Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
Kilde: Sikker hverdag