- Dette er bare et av mange viktige skritt Frende tar for å gjøre en forskjell, sier Vegar Styve.
Frende ble sertifisert Miljøfyrtårn i 2021. Det vil si at vi oppfyller de 42 kriteriene som stiftelsen Miljøfyrtårn stiller til oss. Sertifiseringen varer i tre år av gangen, og vi ble resertifisert i 2024.
Dette er et Miljøfyrtårn
Miljøfyrtårn ble formelt en stiftelse i 2003, men prosjektet ble allerede satt i gang i regi av Kristiansand kommune i 1996. Det første Miljøfyrtårn-beviset ble delt ut i 1997, og siden den gang har nærmere 8000 virksomheter, både offentlige og private, fått status som Miljøfyrtårn i Norge.
Sertifiseringen innebærer at man tilfredsstiller og gjennomfører en rekke krav og tiltak som gjør arbeidsmiljøet bedre og driften mer miljøvennlig. Ordningen ble anerkjent av EU i 2017 og sidestilles dermed med de internasjonale miljøstyringssystemene EMAS og ISO 14001.
Miljøfyrtårn-sertifiseringen må fornyes hvert tredje år.
- Vi har jobbet godt og intensivt for å komme i mål med både den første sertifiseringen og resertifisering, , sier Vegar Styve. Han er konsernsjef i Frende. Ifølge Stiftelsen Mijøfyrtårn er vi i særklasse når det gjelder dokumentasjon, dokumentinnhold og struktur.
Vi har jobbet godt med de strategiske tiltakene for bærekraft siden forrige sertifisering, formidlet det vi har gjort og hvilke mål vi har fremover.
- Men vi vet også at sertifiseringen gjør at Frende forplikter seg til å jobbe kontinuerlig for å ta bedre miljø- og klimavennlige valg, sier Styve, og omtaler klimaendringene som den aller største utfordringen verden har stått overfor.
- Miljøfyrtårn-sertifiseringen er bare et av mange skritt vi i Frende tar for å sikre at vi faktisk er med på å utgjøre en forskjell, sier han.
Gode skussmål
Arbeidet med sertifisering og resertifisering har vært ledet av bærekraftsansvarlig Elin Sture Næss. Mye av jobben har handlet om innhenting av informasjon og dokumentasjon fra alle deler av virksomheten til Frende, men dette har også handlet om å bli bevisste på hva vi gjør og ikke gjør.
- I begynnelsen ble jeg overrasket over å se hvor mye av det vi gjør som faktisk er bærekraftig. Det var mye kunnskap hos de ansatte som verken var dokumentert eller systematisert tidligere. Det er det nå, forteller Elin.
Mange små skritt
- Vi er klimanøytrale, vi tar miljøhensyn i saneringsavtalene våre, og vi gjør masse når det for eksempel gjelder energibruk, skadeforebygging, grønne oppgjør, transport, avfallshåndtering og kapitalforvaltning, sier hun.
- Vi kan og skal selvfølgelig gjøre enda mer i tiden fremover. Det er viktig at sertifiseringen ikke blir en hvilepute. Vi skal gjøre det vi kan i eget hus og ellers påvirke der vi kan.
Sjekkes årlig fra 2025
Fra 2024 endrer Miljøfyrtårn på hvor ofte de sjekker innom bedriftene som er Miljøfyrtårnsertifisert.
- Det blir årlig møte fra neste år for å sjekke at vi holder tidsplanen med aktivitetene våre. Det er fint med jevnlige kontroller og møter for å sikre at vi hele tiden er der vi ønsker å være når det kommer til bærekraft, sier Elin Sture Næss.