Etter en kald vintersesong med mye varme og hygge rundt peisen, kan det være lurt å gi både ildstedet og pipa en sjekk.
Med riktig fyring vil sannsynligheten for at en pipebrann oppstår være minimal. Likevel kan hyppig bruk av peisen skape sotbelegg som gir dårlig trekk og mindre uttelling for varmen. Særlig er det farlig når det danner seg beksot i pipa, som er en veldig brennbar sottype.
Unngå pipebrann med jevnlig vedlikehold
Huseiere er selv ansvarlig for at feiingen blir gjort regelmessig, og du kan bestille tilsyn av feier i kommunen der du bor. Har du leilighet i et borettslag eller sameie, er det styret som har ansvar for at fyringsanleggene er i riktig stand.
Husk feiing av pipe på hytta
Det er samme krav til brannsikkerhet på hytta som hjemme hos deg. Som hytteeier må du selv ta ansvar for at pipe og ildsted får jevnlig tilsyn og feiing.
Hvor ofte må du feie pipa?
Hvor mye du fyrer og feietilbudet i kommunen din er med på å bestemme hvor ofte det blir feid hos deg. En gang hvert fjerde år regnes som minimumskravet. Før feieren kommer bør du sørge for å ikke bruke peisen på 24 timer, og sikre tilgang til tak, feieluke og andre steder feieren må komme til.
Når du bestiller feier får du en fullstendig sjekk av hele ildstedet og pipa. Feieren gir deg også informasjon om brannsikkerhet og en vurdering av hvor ofte du bør ha tilsyn ut fra hvilket ildsted du har og hvordan du bruker det. Det er også vanlig å få en skriftlig rapport i etterkant av besøket. Den viser hva som ble avdekket, og eventuelle avvik som må rettes opp i før ildstedet kan tas i bruk igjen.
Bedre effekt av fyring med en ren pipe
Det er mange fordeler med jevnlig rens av pipa. En ren pipe skaper ikke bare mindre brannfare, men også bedre effekt ved fyring. På den måten er en ren pipe god økonomi. Du får mer varme med mindre ved, når ovnen får bedre tilgang til oksygen. Blir peisglasset ditt fort sotet og skittent kort tid etter oppfyring, kan dette være et tegn på at du burde endre oppfyringsmetode, og eventuelt vurdere tilsyn og feiing.
Hvordan bestille feier?
Vårt råd til deg med en peis eller ovn hjemme er å sjekke hva praksis i kommunen din er. Noen kommuner har faste kontroller der tilsyn og feieoppdrag er inkludert i de kommunale avgiftene, mens andre steder må du bestille feiing selv og betale gebyr. Private feieaktører kan også hjelpe deg med disse tjenestene.