Så kom skadetaksten på 40 000 kroner.
Et lite smell bakfra ga ingen synlige skader – men under karosseriet skjulte det seg omfattende skader. Nå advarer ekspertene: ikke stol på det du ser med det blotte øye.
– Vi anbefaler å alltid ta med bilen på verksted etter en ulykke, for å sikre at bilen er trygg å kjøre.
Det forteller Stian Hoff Førland, oppgjørskonsulent i Frende. Et sammenstøt, selv i lav hastighet, kan føre til skader som ikke alltid er synlige fra utsiden. Og det er nettopp disse skjulte skadene som ofte blir de dyreste.
I dette tilfellet ble totalsummen for reparasjonen hele 40 000 kroner. På bildene ser du bilen som ble påkjørt bakfra. Fra utsiden ser den helt uskadet ut, men under overflaten har kræsjbjelken tatt imot støtet og blitt skjøvet innover. I tillegg er støtfangerfestene knekt. På skadestedet kunne ikke føreren se noen skader, men valgte likevel å ta bilen med på et verksted for en ekstra sjekk. Det viste seg å være et klokt valg.


- Du betaler ikke noe for en få en skadetaksering. Verkstedet vurderer omfanget av skaden og tar bilder som dokumentasjon, forteller Stian.
Moderne biler er mer avanserte og dyrere å reparere
Biler har blitt langt mer teknologiske og komplekse de siste årene. Bak karosseriet skjuler det seg nå kameraer, radarer, sensorer og avanserte sikkerhetssystemer. Når noe først går galt, kan det derfor få større konsekvenser enn før – noe både verksteder og forsikringsselskaper merker godt.
- Blir bilen truffet i fronten ser vi ofte skader på motor, radar og adaptive lys som koster mye å reparere, forteller Stefan Bertelsen, leder for takst og innkjøp i Frende.
- Blir bilen truffet bakfra, hvor det ligger masse ledninger som knyttes til resten av bilen, er det fare for at ledningsnettet blir kappet av. Da må bilen ofte demonteres innvendig, noe som tar mange timer og koster mye.
Andre komponenter som ofte ryker er parkeringssensorer, blindsonevarsling og radarer – systemer som både er kostbare og avgjørende for sikkerheten. Dette gjør at både reparasjonen - og på sikt forsikringene - blir dyrere.
I 2024 registrerte Finans Norge en liten nedgang i antall påkjørsler bakfra, sammenlignet med 2023. Likevel økte totalkostnaden for erstatning etter skade, med 1 427 979 kroner i 2024 mot 1 355 244 kroner i 2023. Det betyr at hver enkelt skade i snitt har blitt dyrere – noe som i stor grad skyldes mer avansert teknologi i bilene og dyrere reparasjoner.
Slik sikrer du deg og bilen din
Husk å alltid skrive skademelding og kontakte forsikringsselskapet etter et sammenstøt, uansett hvor liten hendelsen virker. En fagperson vil kunne vurdere bilen gratis, og dette blir som regel gjort i samarbeid med forsikringsselskapet.
- Kjører du rundt med en skade inne i karosseriet som du selv ikke vet om, kan det i verste fall gå ut over sikkerheten til deg og de rund deg. I tillegg kan skaden ende opp med å bli mye dyrere, sier Stefan.
- Det handler ikke bare om sikkerhet, men også om dokumentasjon. Skulle det dukke opp følgeskader senere, står du mye sterkere dersom alt er registrert og dokumentert, forteller han.
Når du har kaskoforsikring dekker den kostnadene for din egen bil dersom du selv er skyld i hendelsen. En ansvarsforsikring dekker ansvaret du kan komme i dersom du treffer noen andre.
Dette bør du gjøre dersom du blir påkjørt:
- Dokumenter alt. Ta bilder av begge biler, og skriv skademelding sammen.
- Kontakt forsikringsselskapet ditt og meld inn saken.
- Få bilen sjekket. Ikke stol på at alt ser greit ut på utsiden. Mange verksteder samarbeider direkte med forsikringsselskap.