Aktuelt

- Sjåføren sminket seg bak rattet

Sjåfør sminker seg bak rattet

Mange reiser på påskefjellet på onsdag. – Vi har sett sjåfører sminke seg bak rattet. 

Det sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef motor hos Frende Forsikring. 

- I dag er det en morsom historie, siden ingen ble skadet, men det kunne gått skikkelig galt. Når du kjører skal du kjøre, ingenting annet, sier han. 

Onsdag i påskeuken er en stor utfartsdag. I fjor var det over 3000 skader med personbiler i Norge fra denne dagen og til og med 2. påskedag. Erstatningsbeløpet for disse seks dagene var på over 59 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge. 

- Glatte veier, uoppmerksomme førere og litt for høy fart går igjen, sier Ytre-Hauge. Typisk ved påsketider er også skader etter kolonnekjøring. Mange er uerfarne i kolonne, så der ser vi mange påkjørsler bakfra.

Biler som ikke tåler kulde

En del av skadene skyldes kjøretøy som ikke har vært i god nok stand for påskefjellet.

- Vi ser en del biler som rett og slett ikke tåler kulda på fjellet. Da trenger folk hjelp til redning, hjemreise og henting av bilen, forteller bileksperten i Frende. 

Han minner om noen kjøreregler inn mot påskeutfarten. 

- Ordene mobil og bil ligner, men de har ingenting med hverandre å gjøre. Det virker som om mange ikke helt skjønner det, sier Ytre-Hauge. 

Du har kun lov å bruke mobilen når bilen er i bevegelse hvis du har håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon. 

- Uansett anbefaler vi ikke at du snakker i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig, sier han.  

- Og selvsagt skal du aldri skrive eller lese meldinger mens du kjører. Hvis du må gjøre noe, kjør inntil siden og stopp helt opp. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til mobiltelefon eller bilstereo, sier Roger Ytre-Hauge. 

Mann bak rattet i bil
Når du kjører bil skal fokuset ditt ligge på veien og hendene skal være på rattet. Mange synder mot dette i påsketrafikken. Foto: Pxhere

Slik sikrer du bagasjen

En familie på vei til hytta tar ofte med seg enorme mengder bagasje, masse mat og store gjenstander som skal til fjells. Da er riktig pakking essensielt for å få en trygg biltur. 

- Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last. Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon. Hvis du må bråbremse i 50 km/t vil en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn, sier Ytre-Hauge. 

Husk å feste skiene

Frendes bilekspert har sett noen leie ulykker etter dårlig sikring av bagasje. 

- En kar hadde med seg et spann med 10 kilo matfett som veltet og rant ut i bilen og en annen klassiker er malingsspann som velter og lokk som faller av. Felles for disse to var at bagasjen var dårlig sikret. Det kan i beste fall skade bilen, men i verste fall blir det livsfarlig for sjåfør, passasjerer og andre trafikanter. 

En vanlig påskefeil er dårlig sikring av ski på taket. 

- Vi ser ski falle av takbøylene på taket under oppbremsing fordi folk glemmer å lukke eller låse takbøylene. En flygende ski i høy fart er ikke noe du vil sende inn bakruten til bilen foran, sier Ytre-Hauge. 

Ski ligger løs i bagasjerommet på bil
Slik bør du ikke legge skiene i påskebilen. Fest skiene skikkelig på taket. Foto: Pxhere

Gjør bilen klar for påskefjellet

I tillegg til gode forberedelser og sikker kjøring er det viktig å huske på at også bilen kan trenge litt omsorg før en lang tur på norske vinterveier. 

- Det er en påkjenning for bilen å kjøre på vinterføre. Glatte veier, mye salt, snøskavler, nedbør og kulde kan være en utfordring. Selvsagt skal bilen tåle dette, men det er mange nyttige forberedelser du kan gjøre for å sikre at turen til hytta blir smertefri, sier Frende Forsikring sin motorsjef. 

Er du riktig skodd? Vinterdekk bil

Det første han minner om å sjekke før avreise er at dekkene er i god stand. Sjekk dekkmønster, slitasje og eventuelle skader som har oppstått. Her er noen tommelfingerregler: 

  • Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Anbefalt minste dybde er 4 mm.
  • Du har lov å bruke piggdekk frem til 1. mai i Norges tre nordligste fylker. I resterende fylker kan du bruke piggdekk til og med første søndag etter påske. Du kan bruke piggdekk etter dette også, men bare hvis føret tilsier det. 
  • Sjekk lufttrykket regelmessig og sjekk det når dekkene er kalde. Riktig lufttrykk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og gir dessuten lengre levetid på dekkene. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk. 
  • En fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør påskebilen. Korrekt lufttrykk står som oftest i bilens instruksjonsbok eller på innsiden på påfyllingslokket. 
  • Sjekk lufttrykket til reservehjulet. Det er dumt å oppdage at det mangler luft den dagen du står der i veikanten og trenger det. 

Se og bli sett

Lysene bør også sjekkes før du legger i vei. 

- Sjekk at lysene dine virker som de skal foran og bak, både nærlys og fjernlys. Sjekk at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker, sier Ytre-Hauge. 

Husk at lysene må være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.

- Til slutt er det viktig å sørge for god sikt og da er rene lykter viktig. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys. Ta gjerne også en fullvask på bilen før du reiser, sier Frendes fagsjef på motor. 

Bilforsikringen kan dekke redning og hjemtransport ved behov, uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.

- En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av reisegods i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier fagsjefen i Frende Forsikring. 

Våre forsikringer