Forsikringsbransjen vil at du skal skifte batteri i røykvarsleren din 1. desember. Men trenger du egentlig det? Eller burde du byttet for flere måneder siden? Slik finner du svaret.
- Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner, sier Odd Magne Skjerping, som er brannekspert i Frende Forsikring.
"Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren slår ut om det brenner"
Odd Magne Skjerping
For å sikre deg og dine bør du teste med røyk. Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.
Sjekk hvilket batteri som passer din varsler
- Så bør du tenke over hvilket batteri du setter inn i røykvarsleren, sier testingeniør Henry Hansen og Venotek test- og måleinstrumenter.
For de fleste av oss er et 9-voltsbatteri bare et batteri. Det er lett å plukke med seg i butikken eller som gibort-batteri 1. desember. Men vet du hvilket du egentlig trenger? Har du sjekket hvilket batteri som er anbefalt for akkurat din røykvarsler?
- Et batteri er ikke et batteri. De har ulike energier i seg, og varer forskjellig, sier testingeniør Henry Hansen hos Venotek test- og måleinstrumenter.
I dokumentasjonen som følger med når du kjøper røykvarsler, bør det stå en anbefaling om hvilken kvalitet batteriet skal ha, og hvor lang levetid du kan forvente før det må skiftes.
Ta hintet - skift batteri når røykvarsleren piper
- Selv om du skifter batteri på Røykvarslerens dag, er det viktig at du lytter til varslingen fra røykvarsleren, og skifter igjen når den piper, sier Odd Magne Skjerping i Frende.
De aller fleste røykvarslere kan drives av 9-volts sink karbon-batterier, eller brunsten-batterier, som de også kalles. Vanlig varighet for disse når de er nye, er 12 til 15 måneder.
Strømkrevende røykvarslere
- Både temperatur, luftfuktighet, alder og antall alarmer som er koblet sammen kan redusere levetiden til batteriene, sier Henry Hansen. Trådløse og seriekoblede røykvarslere er mer strømkrevende enn frittstående.
I tillegg til brunsten-batterier finnes to andre varianter av 9-voltsbatterier: alkaline og lithium. Lithium-batterier inneholder mest strøm, alkaline mindre og brunsten minst.
Alkaline-batterier har forventet driftstid på to år, mens et lithium-batteri kan vare i fem til ti år.
- Alkalise- og alkaline-batterier har høy energitetthet og lang levetid ved kontinuerlig bruk. De kan holde fire til seks ganger lenger enn brunsten-batterier, avhengig av hvordan de brukes. De klarer seg også bedre ved lave temperaturer, forteller testingeniøren.
Ubrukte batterier svekkes
Testingeniøren er også opptatt av at du må sjekke datoen på batteriet når du kjøper nytt.
- De kjemiske egenskapene i et batteri svekkes gradvis, også når det ikke er i bruk, sier Henry Hansen. De rimeligste batteriene kan vare fem-seks måneder, og er ofte ikke datostemplet. Har batteriet ligget lenge i butikken, forkorter det holdbarheten.
Det er vanligvis stor forskjell på et "industrielt" batteri og et "ikke industrielt" batteri. Industrielle batterier har alltid påført holdbarhetsdato som viser hvor lenge det kan oppbevares før det må tas i bruk. En slik datostempling finnes vanligvis ikke på et "ikke industrielt" 9V-batteri.
Ubrukte batterier bør oppbevares kjølig, gjerne i kjøleskap, for å konservere holdbarheten.
Piper i 30 dager
- Oftest er det slik at når spenningen til et 9-voltsbatteri kommer ned i rundt 7,8 volt vil røykvarsleren gi beskjed om at batteriet må skiftes ut, forteller testingeniøren.
Hvor lenge batteriet varer før røykvarsleren gir varselsignal om at det må skiftes, bestemmes i hovedsak av strømforbruket røykvarsleren har, og energimengden i batteriet.
- Har du vært lenge borte, for eksempel fra hytta, er det ekstra viktig at du tester batteriet. Du kan ha gått glipp av pipelyden som varsler at batteriet blir dårlig, sier Skjerping. De fleste røykvarslere gir varslingslyd i rundt 30 dager.
Jo flere, jo bedre
Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, og riktig plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk.
- Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier Odd Magne Skjerping.
Optiske røykvarslere er anbefalt, og er blitt mest vanlig, den "ser" røyk og varsler raskest, mens den ioniske "lukter" røyk.