Aktuelt

Varmt vær gir skogbrannfare

816b8e93-c4de-4b1d-893f-8b97ac178482.jpg
Skogbrannfare og grilling er ingen god kombinasjon. 

Varmt og tørt vær øker gress- og skogbrannfaren. Derfor må du være veldig forsiktig med bruk av engangsgrill, og ekstra påpasselig med sneiper og annen ild. Følg med på gule og røde varsler på varsom.no. Ikke tenn opp i det hele tatt hvis du ikke er sikker på hva du driver med. Sjekk om det er forbud mot åpen ild eller bålforbud der du er. 

Ifølge Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB) skyldes ni av ti branner i skog og utmark menneskelig aktivitet, ofte uforsiktighet. 

Bålforbud

Det er et generelt bålforbud i nærheten av skog og utmark i Norge mellom 15. april og 15. september. Det forbudet gjelder enten sommeren er tørr eller kliss våt. 

Derfor brenner det 

Både lynnedslag, gnister fra høyspentledninger og varme bremseskiver er årsaker til brann i vegetasjonen. Oftest er det uforsiktig bålbrenning og grilling som forårsaker brannene. Den vanligste feilen folk gjør, er å ikke slukke griller skikkelig. Noen griller for tett på husvegger eller kaster aske rett i søppelspannet. Vi har mange eksempler på at det tar fyr hvert eneste år. 

Her er noen av de mest typiske brannfeilene folk gjør nå: 

  • Engangsgrill plassert på brennbart materiale som planker eller gress.  
  • Grill plassert på terrassen eller annet brennbart underlag.  
  • Å gå fra varm grill. Du må følge med på den og slukke den helt – hver gang.  
  • Å ikke ha nok vann kjapt tilgjengelig hvis noe skjer.  

Hold deg edru når du fyrer 

Hvis du først skal grille, må du vite hva du gjør. Du bør ikke kombinere grilling med særlig mye alkohol. Aller helst ingenting. Alkohol og ild hører sjelden veldig godt sammen. 

Husk også å holde barn og kjæledyr på god avstand til grillingen. 

Slik slokker du engangsgrillen 

Mange starter grillsesongen med den klassiske engangsgrillen. Folk tenker den er så enkel og grei å sette opp og kvitte seg med, men er den egentlig det? 

Det er en del ting du ikke må glemme. Det første er å plassere den trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden. Ikke bruk tennvæske når du tenner på, og hvertfall ikke på en varm grill. 

Så må du huske at det tar lang tid før engangsgrillen er kald nok til å kastes etter bruk! Derfor anbefaler vi alltid at du bruker mye vann til å kjøle og slokke. Det trengs gjerne mer vann enn du tror. Hvis du ikke bruker nok fordamper vannet og selv små glør inne i småvått brensel kan få flammene til å blusse opp igjen. 

Våre forsikringer