Du våkner opp og slår på lyset. På gulvet piler noen små kryp. Er det kanskje skjeggkre du har fått i hus? Innboforsikringen i Frende hjelper deg med bekjempelsen.
Hvordan unngå å få skjeggkre i hus?
- Ikke ta inn papp og lignende emballasje
- Tett lister og områder rundt gulvpartiene
- Støvsug ofte for å både forebygge og redusere
Ikke farlige, men ubehagelige
Skjeggkre er en av verdens eldste insekt, og gjør nesten ingen skade i vanlige norske hjem. Men selv om de er helt ufarlige, kan de være ubehagelige og belastende å ha i hus. Ifølge data fra vår samarbeidspartner Norsk Hussopp Forsikring, har innrapporterte tilfeller av skjeggkre heldigvis blitt redusert i det siste.Fag- og produktsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring forteller:
- Skjeggkre finnes over hele landet og de trives i både nybygg og eldre boliger. I 2020 var det rekord med 7434 innrapporterte bekjempelser, så det er positivt at det gikk nedover i fjor.
Magerøy legger samtidig til at tallene kan være høyere da skjeggkre sprer seg lett mellom boliger og bygninger, og statistikken viser bare hva som er rapportert inn. Likevel har medieoppmerksomheten rundt insektene de siste årene gjort boligeiere mer bevisste på problemet og det er grunn til å tro at folk vil bli kvitt dem når de først blir oppdaget.
Ny bekjempelsesmetode gir håp
Skjeggkre ble først observert i Norge i 2013 og de lever kun innendørs. Ved å være nærmest altetende, spiser de det meste fra tapet til andre døde skjeggkre. Sistnevnte har vist seg å være en fordel i bekjempelsesmetoden som ble tillatt i Norge i 2019. Da ble det lov å bruke forgiftet åte for å få ned bestanden. Denne metoden fungerer bra siden insektene også får i seg åten ved å spise andre skjeggkre med gift i seg. Giften plasseres punktvis langs gulvlistene og er helt ufarlig for småbarn og kjæledyr som kan komme borti den.Skjeggkre eller sølvkre?
Siden skjeggkre er nattaktive dyr, vil du vanligvis først oppdage dem på morgenen når lyset først slås på. Da piler de ofte av sted i trange hjørner eller gjemmesteder bak listene. Det tar opptil tre år før dyrene er fullvokste, derfor kan det ta lang tid før du oppdager dem hjemme.Det kan også noen gang være vanskelig å skille mellom skjeggkre eller sølvkre. Noen tradisjonelle ulikheter er at skjeggkreene ofte er litt større og mer «hårete», med lengre antenner og haletråder. De kan i tillegg krype oppover, noe sølvkre ikke kan. Forskjeller i farge er vanligvis ikke alene et godt nok kjennetegn, men sølvkre kan oppfattes som mer glinsende. I tillegg trives sølvkre best i fuktige miljø som bad og kjøkken, mens skjeggkre gjerne dukker opp i tørre rom også. Sølvkre er likevel ikke ansett som et skadedyr, og sanering dekkes ikke av forsikringen.
Er du i tvil, bør du prøve å få et nærbilde av insektet, eller limfeller hvor du kan se insektene nærmere i etterkant.
Hvordan få hjelp fra forsikringen?
Har du først fått skjeggkre i hus, tar du kontakt med oss om du har innboforsikring hos Frende. For at sanering skal igangsettes, må du dokumentere at du har skjeggkre i form av et bilde av insektet, eller bilde av limfellen som har fanget dem. Sanering skjer fort og enkelt, og det viktigste du kan gjøre i etterkant er å støvsuge hyppig for å fjerne matkilder (matrester, hud og hår) og unngå å ta inn flere skjeggkre fra andre kilder. Limfeller vil også kunne hjelpe å fange flere dyr og samtidig kartlegge omfanget.
Selv om sanering vil få ned bestanden til et lavt
nivå, kan det bli vanskelig å bli kvitt skjeggkreene fullstendig. Forebygging
er derfor ekstra viktig også etter du har fått insektene i hus. Det ferdige
studiet fra FHI og Norsk Hussopp Forsikring gir likevel håp med enorm fremgang
i metodene.